Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.05.2023 - Invitație Briefing tehnic on the record - 12 mai 2023, ora 14:30
ED Targoviste

În data de 12 mai 2023, ora 14:30 dl. Mario Nava, Director General al Direcției Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale, susține un  briefing on the record online pentru jurnaliștii români interesați să se familiarizeze cu Instrumentul de Sprijin Tehnic (IST) și cu impactul pozitiv al acestuia asupra reformelor din România.

 

Briefingul are loc în contextul Conferinței de lansare a Instrumentului de sprijin tehnic care va da startul oficial rundei 2024 a cererilor de sprijin tehnic din partea statelor membreIST este unul din principalele instrumente ale Comisiei Europene care asigura finanțare integrală din fonduri UE pentru sprijinirea statelor membre în conceperea, dezvoltarea și implementarea reformelor.

 

În cadrul briefingului vor fi prezentate și discutate cu prioritate:

 

1. Principalele proiecte de asistență tehnică pentru 2023 care, la cererea autorităților române, vor sprijini reformele României în acest an (inclusiv reforme legate de PNRR)

2. Lansarea a 12 noi proiecte emblematice ale Instrumentul de sprijin tehnic (IST) în sectoare cheie pentru economie și piața muncii prezentate pe 12 mai de către Comisia Europeană pentru 2024.

3. Rezultatele Eurobarometrului privind „Opiniile europenilor asupra nevoilor de reformă” desfășurat în toate statele membre ale UE, cu constatări cheie privind România.

 

Briefingul se va desfășura în limba engleză cu traducere simultană în limba română asigurată de catre Comisia Europeană.

Briefingul va avea loc pe Platforma Interactio a Comisiei Europene care funcționează doar prin intermediul Chrome.

•       Link de conectare :  https://ec.interactio.eu/1zn2-tcs2-8s8a     

Pentru a participa la briefing vă rugăm să ne confirmați interesul până joi, 11 mai 2022 ora 18:00 la adresa: Alexandru-Cristian.DUMITRACHE@ext.ec.europa.eu.

 

Cod de conduită pentru participanții de la distanță la reuniunile și conferințele multilingve

 

 

Informații suplimentare

Despre IST

Instrumentul de sprijin tehnic (IST) este programul UE care oferă expertiză tehnică adaptată statelor membre UE pentru a elabora și a pune în aplicare reforme. Acesta este un pilon important al inițiativei UE de a ajuta statele membre să atenueze consecințele economice și sociale ale crizei provocate de pandemia de COVID-19. Bugetul este de 864 milioane EUR pentru perioada 2021-2027.

Apelul de cereri de sprijin pentru anul 2024 va fi lansat pe 12 mai 2023, moment în care vor fi anunțate și domeniile prioritare pentru noul ciclu de finanțare.

Tipuri de sprijin

Statele membre UE pot solicita asistență tehnică prin IST pentru:

·         implementarea reformelor menite să consolideze sistemele economice și sociale ale statelor membre, cum ar fi cele care decurg din recomandările specifice fiecărei țări din cadrul Semestrului european și din aplicarea legislației UE

·         pregătirea, modificarea, punerea în aplicare și revizuirea planurilor naționale de redresare și reziliență în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență

·         implementarea reformelor întreprinse din proprie inițiativă.

 

Sprijin tehnic pentru implementarea PNRR

Romania este unul din cele 23 state membre UE[1] care beneficiază de sprijin tehnic pentru operaționalizarea Planului National de Redresare și Reziliența și una din cele 8 țări[2] care primește sprijin tehnic pentru comunicarea beneficiilor PNRR către publicul din România.

In plus, România beneficiază de sprijin tehnic pentru 26 de reforme care contribuie în mod direct sau indirect la atingerea jaloanelor și țintelor din PNRR. Combaterea părăsirii timpurii a școlii prin utilizarea Mecanismului de Avertizare Timpurie in Educație - MATE este un exemplu de contribuție directă pe care sprijinul tehnic a avut-o în atingerea jalonului agreat în PNRR.

Informații suplimentare

Site-ul web dedicat sprijinului pentru reforme

Instrumentul de Sprijin Tehnic

Întrebări și răspunsuri privind Instrumentul de sprijin tehnic 2023

Instrumentul de sprijin tehnic – Programul anual de lucru pentru 2023

Fișe informative privind proiectele de reforme din fiecare stat membru


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană