Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.05.2023 - FEI și Agricover Credit au convenit să acorde finanțare de 45 milioane RON (9,1 milioane EUR) pentru microîntreprinderile agroindustriale din România
ED Targoviste

Fondul European de Investiții (FEI) și Agricover Credit au convenit să acorde finanțare de 45 milioane RON (9,1 milioane EUR) pentru microîntreprinderile agroindustriale din România.

·       Acordul, susținut de Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), va extinde și va completa baza de finanțare a Agricover Credit, un susținător foarte eficient al micro-fermierilor din România.

·       Împrumutul FEI va sprijini furnizarea de produse de finanțare adaptate pentru investiții în agricultura durabilă

 Fondul European de Investiții (FEI) a semnat un împrumut de 45 milioane RON (9,1 milioane EUR) cu Agricover Credit, principalul furnizor de servicii financiare specializate pentru fermieri de pe piața românească. Acordul, susținut de Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), va permite Agricover Credit să ofere sprijin pentru aproximativ 900 de micro-fermieri, stimulând coeziunea, creșterea economică și agricultura durabilă.

Tranzacția va spori capacitatea de creditare a Agricover Credit prin extinderea și completarea bazei sale de finanțare. Agricover Credit IFN oferă fermierilor diverse produse de finanțare și servicii conexe adaptate nevoilor micro-fermierilor, inclusiv sprijin pentru activitățile de zi cu zi, precum și investiții majore, cu impact semnificativ asupra dezvoltării ulterioare a afacerilor lor.

Pe lângă finanțare, angajamentul Agricover față de tinerii fermieri este evidențiat de un program de zece ani numit „Tineri Lideri pentru Agricultură” (TLA). Scopul acestui program, lansat în 2019, este de a forma 1 000 de tineri fermieri sub 35 de ani pentru a fi pregătiți să preia conducerea fermelor familiilor lor.

Marjut Falkstedt, director general al FEI, a declarat: „Agricultura este una dintre cele mai vechi industrii și unul dintre pilonii fondatori ai societății și economiei noastre. Acest nou acord FEI cu Agricover, cu folosirea resurselor din programul EaSI al UE, va oferi sprijin suplimentar producătorilor agricoli din România și, în special, tinerilor micro-fermieri pentru care împrumutul tradițional poate fi destul de dificil.Combinarea finanțării agriculturii cu principiile de microfinanțare poate avea multiple beneficii pentru comunitățile rurale, creând locuri de muncă și stimulând creșterea, și suntem mândri că ne facem partea.”

Nicolas Schmit, Comisar pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a adăugat: „Acordul financiar de astăzi cu Agricover, susținut de UE, este extrem de important, nu numai pentru că va oferi finanțare atât de necesară micilor fermieri din România care doresc să-și dezvolte afacerea, ci și datorită programului de mentorat care este oferit alături de acesta. Acest lucru ar putea schimba datele situației pentru mii de micro-fermieri, dându-le puterea să obțină finanțare și cunoștințele necesare pentru a prospera.”

Serhan Hacisuleyman, director general al Agricover Credit IFN, a spus: „Parteneriatul dintre Agricover Credit și Fondul European de Investiții în cadrul programului EaSI al UE este un pas semnificativ către sprijinirea creșterii și dezvoltării micro-fermierilor din România cu produsele noastre de finanțare personalizate, pentru ca aceștia să poată conduce cu succes afacerile familiale și să contribuie la adoptarea unor practici agricole durabile. Suntem mândri să continuăm parteneriatul nostru strategic cu FEI și să contribuim la creșterea sectorului agricol din România.”

Aceasta este a treia operațiune între Agricover și FEI și a șasea operațiune susținută de Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială în România.

Informații generale

Instrumentul finanțat de EaSI face parte din Programul UE de ocupare a forței de muncă și inovare socială (EaSI).Cu o valoare totală de 200 milioane EUR – inclusiv contribuții din partea UE, FEI și BEI –, fondul urmărește creșterea capacității de creditare a intermediarilor financiari eligibili care operează în domeniul microfinanțării și finanțării întreprinderilor sociale.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Aceasta finanțează investiții solide care contribuie la atingerea obiectivelor politicii UE. BEI lucrează în România din 1991, canalizând finanțări de peste 17 miliarde EUR pentru proiecte care promovează dezvoltarea economică și financiară a țării.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul BEI. De la înființarea sa, FEI a oferit finanțare în valoare de 2,3 miliarde EUR prin 109 contracte în România.Se preconizează că aceste investiții vor genera finanțare de aproximativ 6,2 miliarde EUR, iar până acum au susținut peste 374.000 de locuri de muncă.FEI sprijină IMM-urile europene prin îmbunătățirea accesului acestora la finanțare printr-o gamă largă de intermediari financiari selectați.FEI concepe, promovează și implementează instrumente de finanțare prin capitaluri proprii și îndatorare care vizează IMM-urile.În acest rol, FEI promovează obiectivele UE care sprijină spiritul antreprenorial, creșterea, inovarea, cercetarea și dezvoltarea, tranzițiile ecologice și digitale și ocuparea forței de muncă.

Agricover este parte din Agricover Holding, un grup de companii cu cele mai bune performanțe din sectorul agroindustrial european. Cu peste 20 de ani de experiență în industrie și o abordare antreprenorială a dezvoltării afacerilor, Agricover este un generator de soluții inovatoare care transformă afacerile și viața fermierilor pe termen lung. Agricover Holding include liniile de activitate Agricover Distribution, specializată în distribuția de inputuri agricole; Agricover Credit, instituție financiară nebancară specializată în finanțarea fermierilor; și Agricover Technology, prin care fermierii au acces la cele mai recente inovații în agricultura digitală globală.Prin parteneriatele sale strategice, Agricover sprijină dezvoltarea de programe educaționale și de mentorat dedicate tinerilor fermieri (Tineri Lideri pentru Agricultură – TLA), precum și programe care încurajează adoptarea agriculturii digitale (Antreprenor 4.0).

Date de contact pentru presă

Eva De Francescoeva.defrancesco@eib.org, tel.:+352 437 986 637, mobil:+352 691 289 150

Site web: www.eib.org/press—Biroul de presă:+352 4379 21000 — press@eib.org  

Ioana Botea, manager comunicare & PR, Agricover Holding

ioana.botea@agricover.ro  | www.agricover.ro | T. +40 21 336 4645


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană