Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
20.12.2023 - UE abordează problema „capcanei dezvoltării talentelor” prin lansarea unei noi cereri de exprimare a interesului adresate regiunilor
ED Targoviste

UE abordează problema „capcanei dezvoltării talentelor” prin lansarea unei noi cereri de exprimare a interesului adresate regiunilor, pentru ca acestea să valorifice talentele existente.

 

Comisia va oferi asistență tehnică unui număr de 10 regiuni ale UE pentru a le ajuta să atragă, să păstreze și să dezvolte talente. Pentru a selecta aceste regiuni, Comisia a lansat o cerere de exprimare a interesului vizând regiunile care sunt afectate în prezent de plecarea unei populații mai tinere.

Aceste plecări conduc la o scădere a populației în vârstă de muncă, la un număr scăzut de absolvenți de studii universitare și de învățământ superior și la dificultăți în păstrarea talentelor - o combinație cunoscută sub denumirea de „capcana dezvoltării talentelor”.

Întrucât mai multe state membre continuă să se confrunte cu aceste provocări, cererea de exprimare a interesului vizează 36 de regiuni din 11 state membre (Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Spania) care se confruntă cu o emigrare semnificativă a populației lor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani. Cele 36 de regiuni au fost selectate pe baza ratei lor medii anuale de migrație a populației cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani.

Data limită de depunere a candidaturilor este 7 februarie 2024. Vor fi selectate maximum 10 regiuni care vor beneficia de acest sprijin și de această consiliere, ambele furnizate de experți ai OCDE. Un comitet de experți ai Comisiei va selecta aceste regiuni, analizând provocările și nevoile fiecărei regiuni, motivația acestora de a primi sprijin din partea experților și eforturile lor actuale și viitoare de a utiliza atuurile regionale pentru a aborda provocările demografice.

Regiunile vor beneficia de analize detaliate, de recomandări politice și de planuri de acțiune adaptate la provocările lor teritoriale specifice. Această inițiativă se bazează, de asemenea, pe lucrările mai ample desfășurate de Comisie în contextul Anului european al competențelor 2023.

Cererea de exprimare a interesului se înscrie în cadrul mecanismului de stimulare a talentelor, structurat pe opt piloni și instituit prin comunicarea intitulată „Valorificarea talentelor în regiunile Europei”. Mecanismul ajută regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației în vârstă de muncă să formeze, să păstreze și să atragă persoanele cu competențele necesare pentru a atenua efectele tranziției demografice.

Mai multe informații cu privire la cererea de exprimare a interesului sunt disponibile aici.

Detalii

Data publicării

14 decembrie 2023

Date de contact

Stefan De Keersmaecker

Nume

Stefan De Keersmaecker

Număr de telefon

+32 2 298 46 80

Laetitia Close

Nume

Laetitia Close

Număr de telefon


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană