Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
26.03.2024 - Sondajul Eurobarometru arată percepții pozitive cu privire la economie și la calitatea vieții în regiunile UE
ED Targoviste

Comisia a publicat ieri, 25 martie, un sondaj Eurobarometru Flash realizat la nivel regional, care arată că cetățenii UE au o opinie pozitivă în ceea ce privește situația economică și calitatea vieții din regiunile lor.

 

Peste opt din zece europeni (82 %) afirmă că, în regiunile lor, calitatea vieții este bună. În același timp, 65 % dintre europeni declară că situația actuală a economiei din regiunile lor este bună.

Ca tendință generală, europenii consideră că cele mai importante probleme cu care se confruntă regiunile lor în prezent sunt costul vieții (31 %), situația economică și șomajul (26 %) și sănătatea (26 %). Acestea sunt urmate de locuințe (20 %), de mediu și schimbările climatice (19 %) și de sistemul educațional (18 %).

În același timp, ei identifică economia, justiția socială și locurile de muncă (29 %) ca fiind una dintre cele mai importante dimensiuni ale viitorului Europei, urmate de schimbările climatice și de mediu (24 %), de educație, cultură, tineret și sport (24 %), de democrație, valori, drepturi și de statul de drept (21 %), de sănătate (21 %), de securitate și apărare UE (20 %) și, în fine, de migrație (19 %).

Încrederea în autoritățile locale și regionale rămâne mare, la fel ca încrederea în UE. 58 % dintre respondenți tind să aibă încredere în autoritățile regionale și locale, în timp ce 38 % se situează la polul opus. Aceleași proporții sunt observate și în ceea ce privește încrederea în UE.

Majoritatea europenilor continuă să dea dovadă de optimism. 66 % dintre aceștia sunt optimiști în ceea ce privește viitorul regiunii lor, în timp ce 32 % nu împărtășesc acest sentiment. Totodată, 55 % sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE, în timp ce 42 % își manifestă pesimismul în această chestiune.

Sondajul arată, în plus, că majoritatea europenilor (47 %) continuă să aibă o imagine pozitivă despre UE, în timp ce 21 % au o imagine negativă, iar 30 % au o imagine neutră.

 

Context

Sondajul Eurobarometru Flash intitulat „Opinia publică în regiunile UE” se desfășoară la nivel regional o dată la trei ani și oferă o imagine detaliată a opiniei cetățenilor europeni. Această ediție s-a desfășurat în perioada 11 ianuarie – 15 februarie 2024. Au fost efectuate 62 091 de interviuri prin telefon, în 194 de regiuni.

 

Pentru informații suplimentare

Sondajul Eurobarometru Flash 539

Detalii

Data publicării

25 martie 2024

Date de contact

Arianna PODESTA

Nume

Arianna PODESTA

E-mail

arianna.podesta@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 70 24

Quentin Cortes

Nume

Quentin Cortes

E-mail

quentin.cortes@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 291 32 83


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană