Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.11.2015 - TTIP: Norme de protecție și sistem de instanțe pentru investiții
ED Targoviste

Uniunea Europeană a înaintat Statelor Unite, în mod oficial, propunerea de reformă a normelor de protecție a investițiilor și de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat prin sistemul instanțelor de profil. Propunerea este parte a negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic Comercial și de Investiții (TTIP).

"Astăzi a fost marcat finalul unui lung proces intern al UE de dezvoltare a unei abordari moderne  în ce privește protecția investițiilor și soluționarea litigiilor, în cadrul și în afara TTIP. Este rezultatul unor consultări și dezbateri extinse cu statele membre, Parlamentul European, părțile interesate și cetățeni. Acest demers va permite UE să joace un rol la nivel global în termeni de reformă, în scopul creării unui tribunal internațional care să se bucure de încrederea publicului", a declarat comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström.

Documentul final include toate elementele-cheie din propunerea inițială, datând din 16 septembrie, având ca scop protejarea dreptului de reglementare și crearea unui sistem de instanțe cu un mecanism de apel bazat pe reguli clar definite, cu judecători specializați și cu proceduri transparente. El include și elemente îmbunătățite în ceea ce privește accesul la noul sistem al IMM-urilor.
Sistemul propus va înlocui mecanismul curent de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat (ISDS) din cadrul TTIP, precum și din cadrul tuturor negocierilor în curs și viitoare în domeniul comercial și de investiții.

Etape următoare
UE va relua negocierile cu SUA privind protecția investițiilor și sistemul de instanțe, ele fiind întrerupte în luna martie 2014, când a fost lansată consultarea publică privind ISDS.
În paralel, Comisia Europeană va începe conlucrarea cu alte țări, în vederea creării unui tribunal internațional permanent pentru investiții.

Persoane de contact pentru presă:
Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)
Joseph WALDSTEIN (+ 32 2 29 56184)

Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană