Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
23.02.2017 - Comitologie : aplicare mai transparentă a normelor UE
ED Targoviste

Punerea în aplicare a normelor europene se va face în mod mai transparent și cu o mai mare răspundere, în urma propunerii de actualizare a procedurii comitetelor (așa-numita "comitologie") prezentată de Comisia Europeană marți, 14 februarie. Termenul „comitologie” se referă la setul de proceduri prin care Comisia Europeană își exercită competențele de executare care îi sunt conferite de legislatorul UE, cu asistență din partea comitetelor compuse din reprezentanți ai țărilor UE. Aceste comitete de comitologie sunt prezidate de către un oficial din partea Comisiei și își dau avizul cu privire la actele de punere în aplicare propuse de Comisie.

 Pachetul de măsuri include:

  • modificarea regulilor de vot în ultima etapă a procedurii de comitologie, pentru a reduce numărul de abțineri și de situații în care un comitet nu poate lua o poziție;
  • implicarea miniștrilor din statele membre, astfel încât deciziile sensibile să fie discutate la nivelul politic adecvat;
  • creșterea transparenței votului în comitetul de apel, deoarece voturile reprezentanților statelor membre vor fi făcute publice;
  • asigurarea obținerii unei contribuții politice, prin sesizarea Consiliului de Miniștri atunci când comitetul de apel nu poate adopta o poziție.

Sistemul de comitologie funcționează bine pentru marea majoritate a deciziilor. Cu toate acestea, într-o serie de cazuri sensibile și de notorietate din ultimii ani, statele membre nu au reușit să găsească majoritatea necesară pentru a vota în favoarea sau împotriva anumitor proiecte de acte normative (așa-numitul scenariu „niciun aviz”). În aceste situații, responsabilitatea de a lua o decizie finală revine Comisiei, care este obligată să adopte decizia respectivă fără o susținere politică clară din partea statelor membre.  

În 2015 și 2016, Comisia a avut obligația legală de a adopta 17 acte referitoare la autorizarea unor produse și substanțe sensibile, în pofida faptului că statele membre nu au reușit să adopte o poziție în favoarea sau împotriva acestor decizii. 

Prezenta propunere va fi transmisă acum Parlamentului European și Consiliului. Ea este, conform programului de lucru al Comisiei, una dintre principalele inițiative noi din 2017.

 Context

Regulamentul UE/2011/182 (privind procedura comitetelor sau comitologia) este cel care reglementează normele și principiile generale privind mecanismele necesare în cazul în care un act normativ are nevoie de condiții uniforme de implementare, ce impun controlul statelor membre asupra adoptării actelor de punere în aplicare de către Comisie.

Persoane de contact pentru presă:

Mina ANDREEVA (+32 2 299 13 82)

Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)

Enrico BRIVIO (+32 2 295 61 72)

Tim McPHIE (+ 32 2 295 86 02)

Aikaterini APOSTOLA (+32 2 298 76 24)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile:

Comunicat de presă integral

Întrebări și răspunsuri: Reformele procedurii de comitologie

Discursul privind Starea Uniunii 2016

Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2017

Regulamentul UE/2011/182 privind procedura comitetelor

Proiect de regulament

Registrul de comitologie


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană