Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
24.04.2018 - Fără practici neloiale în lanțul de aprovizionare cu alimente
ED Targoviste

Fermierii și IMM-urile vor beneficia de mai multă certitudine și vor fi degrevate parțial de necesitatea de a gestiona riscuri pe care nu le pot controla prin noile măsuri de interzicere a practicilor comerciale neloiale propuse de Comisia Europeană joi, 12 aprilie. Totodată, micilor operatori le va fi asigurat un tratament mai echitabil, iar autoritățile naționale vor putea impune sancțiuni atunci când constată încălcări ale normelor în vigoare.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan a declarat: „Tăria unui lanț este dată de cea mai slabă verigă a sa. Un lanț de aprovizionare cu alimente eficient și eficace este un lanț echitabil. Propunerea prezentată se referă, în esență, la echitate, la a da o voce celor fără voce, celor care, fără vreo vină proprie, sunt victimele unei poziții de negociere slabe.”

Printre practicile neloiale vizate se numără plățile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, precum și obligarea furnizorului la plata produselor irosite.

Alte practici comerciale vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil, clar și lipsit de ambiguitate între părți cum ar fi cazul returnării de către cumpărător la furnizor a produselor alimentare nevândute sau a plății de către furnizor a promovării sau comercializării produselor alimentare vândute de cumpărător.

Propunerea Comisiei impune statelor membre să desemneze o autoritate publică responsabilă cu aplicarea noilor norme. În cazul unei încălcări dovedite a normelor, organismul responsabil va avea competența de a impune o sancțiune proporționată și disuasivă.

Măsurile propuse completează legislația națională și codul de conduită al inițiativei voluntare privind lanțul de aprovizionare. Dacă doresc, statele membre pot lua măsuri suplimentare.

Etape următoare
Propunerea Comisiei va lua forma unei directive europene și urmează să fie transmisă, împreună cu o evaluare a impactului, celor doi colegiuitori, Parlamentul European și Consiliul UE.

Context

Încă de la începutul mandatului său, Comisia a depus eforturi pentru realizarea unui lanț de aprovizionare cu alimente mai echitabil și mai echilibrat.

Propunerile prezentate se bazează pe un cod de bune practici voluntar care există deja în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, cunoscut sub numele de Inițiativa privind lanțul de aprovizionare (Supply Chain Initiative - SCI).
 

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Clemence ROBIN (+32 2 29 52509)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Propunerea Comisiei privind combaterea practicilor comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente

MEMO: Combaterea practicilor comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană