Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.07.2024 - Norme europene mai stricte pentru combaterea traficului de persoane
ED Targoviste

La data de 14 iulie a.c., a intrat în vigoare Directiva revizuită a UE privind combaterea traficului de persoane, care prevede norme mai aspre pentru combaterea traficului de persoane.

 

Statele membre au obligația de a transpune noile norme în legislația lor națională până la 15 iulie 2026. Directiva anterioară a UE privind combaterea traficului de persoane era în vigoare din 2011. În urma acordului politic la care au ajuns colegiuitorii în luna ianuarie a.c., se realizează noi progrese în lupta împotriva acestei infracțiuni odioase.  Formele de exploatare au evoluat în ultimii ani, în condițiile în care infracționalitatea are din ce în ce mai mult o dimensiune online și își diversifică mijloacele și profiturile ilicite. Daunele economice cauzate de traficul de persoane în UE sunt estimate la 2,7 miliarde EUR pe an.  

Normele revizuite vor pune la dispoziția autorităților de aplicare a legii și a autorităților judiciare instrumente mai puternice pentru investigarea și urmărirea penală a noilor forme de exploatare, inclusiv a celor care au loc online. De exemplu, legislația națională va trebui să califice drept trafic de persoane exploatarea maternității de substituție, căsătoriile forțate și adopția ilegală. Utilizarea în cunoștință de cauză a serviciilor prestate de victimele traficului de persoane va deveni infracțiune. Infracțiunile privind traficul de persoane săvârșite sau facilitate prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor, inclusiv pe internet și platformele de comunicare socială, vor deveni o circumstanță agravantă atunci când sunt legate de exploatarea sexuală. Sancțiunile prevăzute în acest caz sunt mai stricte.  

Mai mult, normele revizuite vor garanta că toate țările UE își unesc forțele și abordează problemele emergente într-un mod armonizat. Statele membre vor trebui să desemneze coordonatori naționali pentru combaterea traficului de persoane și să își actualizeze periodic planurile naționale de acțiune, consolidând astfel rolul rețelei UE de coordonatori naționali și raportori privind traficul de persoane. Statele membre vor trebui, de asemenea, să facă schimb anual de date privind traficul de persoane prin intermediul Eurostat.  

Pentru mai multe informații despre acțiunile întreprinse de UE pentru combaterea traficului de persoane, aruncați o privire și la campania de sensibilizare pe care o desfășurăm.  

Detalii

Data publicării

12 iulie 2024

Date de contact

Christian Wigand

Nume

Christian Wigand

Număr de telefon

+ 32 229-62253

Fiorella Boigner

Nume

Fiorella Boigner

Număr de telefon

+ 32 2 299 37 34


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană