Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Majoritatea românilor sunt mulțumiți cu viața lor și au încredere în Uniunea Europeană.
68% dintre români au declarat, în octombrie 2024, că sunt mulțumiți cu viața lor, comparativ cu 86% (media UE27) dintre europeni, potrivit datelor sondajului Eurobarometru standard din toamna 2024.
Românii sunt îngrijorați, în principal, de creșterea prețurilor, inflația și costul de trai (40%), de situația economică (24%) și de domeniul sănătății (16%). Pe plan european, cetățenii plasează pe primul loc tot creșterea prețurilor, inflația și costul de trai (33%), urmată de imigrație (20%) și abia apoi de situația economică (18%).
În opinia românilor, bugetul UE este cheltuit în principal în domeniul apărării și securității (13%), împreună cu ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și sănătatea publică (10%) și alte trei domenii cu același procentaj (8%), și anume: infrastructurile de transport și energie, agricultura și dezvoltarea rurală și asistența pentru țările vecine. Întrebați despre domeniile către care ar fi bine să fie direcționat bugetul UE, românii pun pe primul loc ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și sănătatea publică, urmată de agricultură și dezvoltarea rurală și de educație, formare, cultură și media.
O treime dintre români apreciază că o acțiune UE în domeniul creării mai multor oportunități de locuri de muncă ar avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieții personale. Pe următoarele locuri ei clasează acțiunile pentru asigurarea păcii și stabilității și cele pentru asigurarea disponibilității alimentelor, serviciilor de sănătate și a aprovizionării industriale.
Românii sprijină ideea unor măsuri din partea UE pe termen mediu în domeniile creării de locuri de muncă, al securității și apărării, al economiei, competitivității și datoriei publice, al agriculturii, al sănătății și, nu în ultimul rând, al industriei.
Mai mult de jumătate dintre români (56% vs 51% UE27) au încredere în Uniunea Europeană, iar 53% (vs 44% UE27) au o imagine pozitivă despre ea.
69% dintre români consideră că mass-media românească furnizează informații de încredere, un procent în creștere semnificativă față de anul trecut (57%).
Aproximativ jumătate dintre români sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în propria țară. Procentul scăzut de răspunsuri nehotărâte (”Nu știu”) indică faptul că marea majoritate a respondenților au opinii bine conturate pe subiect, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau negative.
85% dintre românii se simt atașați de propria localitate și țară, iar 64% din populație se simte atașată și de Uniunea Europeană.
Românii se declară mai mulțumiți de modul în care a reacționat Uniunea Europeană (66% vs 55% media UE27) la invazia rusă din Ucraina decât de modul de răspuns al propriului guvern (56% vs 53% media UE27).
· 13 DECEMBRIE 2024
EUROBAROMETRU STANDARD 102 - Opinia publică în Uniunea Europeană - România
română
(1.68 MB - PDF)
Persoană de contact:
Roxana Morea, consilier de informare și comunicare, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, tel.: +40-799 988 175, email: roxana.morea@ec.europa.eu