Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Ieri, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat o propunere a Comisiei Europene de a nu reînnoi autorizarea a 8 arome de fum pentru produsele alimentare, care a fost solicitată de producători.
După o perioadă de eliminare progresivă, utilizarea acestor arome nu va mai fi autorizată în UE.
Deciziile relevante se bazează pe evaluări științifice efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că, pentru toate cele opt arome de fum care au fost evaluate, preocupările legate de genotoxicitate sunt fie confirmate, fie nu pot fi excluse. Avizul EFSA se bazează pe o metodologie actualizată, care evaluează noile date prezentate de solicitanți. Aceasta vizează aromele specifice care pot fi adăugate în produsele alimentare, și nu produsele alimentare în sine.
În urma unor discuții ample cu statele membre și cu părțile interesate, regulamentul stabilește diferite perioade de eliminare progresivă pentru a le acorda producătorilor și operatorilor suficient timp să se adapteze la noile norme. Atunci când aromele de fum sunt utilizate pentru a înlocui afumarea tradițională (de exemplu, în jambon, pește, brânzeturi), perioada de eliminare progresivă este de 5 ani. Atunci când o aromă de fum este adăugată pentru a aromatiza suplimentar un produs alimentar (de exemplu, în supe, chipsuri, sosuri), perioada de eliminare progresivă va fi de 2 ani. Regulamentul va fi adoptat în mod formal de către Comisie în următoarele săptămâni, urmând să intre în vigoare în această primăvară.
Data publicării
25 aprilie 2024
Nume
Stefan De Keersmaecker
Număr de telefon
+ 32 2 298 46 80
Nume
Anna Gray
Număr de telefon
+ 32 2 298 08 73