Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Protecția bunăstării animalelor este esențială pentru europeni, după cum arată rezultatele unui sondaj Eurobarometru publicat la 19 octombrie.
Comisia depune eforturi de peste 40 de ani pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor, îmbunătățind treptat viața animalelor și adoptând în legislație standarde de bunăstare care se numără printre cele mai ridicate din lume. Sondajul demonstrează importanța acestui subiect pentru cetățenii din întreaga UE.
Marea majoritate a europenilor (84 %) consideră că bunăstarea animalelor de fermă ar trebui să fie mai bine protejată în țara lor decât în prezent. Un procentaj similar (83 %) sprijină limitarea timpului de transport al animalelor. Aproape trei sferturi dintre respondenți (74 %) sprijină o mai bună protecție a bunăstării animalelor de companie în țara lor.
Peste 90 % dintre europeni consideră că practicile agricole și de creștere a animalelor ar trebui să îndeplinească cerințe etice de bază. Printre acestea se numără asigurarea unui spațiu suficient pentru animale, hrană și apă suficientă, medii adaptate nevoilor lor (nămol, paie etc.) și asigurarea unei manipulări adecvate. Sondajul a arătat, de asemenea, un nivel ridicat de îngrijorare în ceea ce privește bunăstarea animalelor în abatoare.
Trei sferturi dintre respondenți au considerat că practica uciderii puilor masculi după eclozare este inacceptabilă, în timp ce o majoritate covârșitoare s-a exprimat în favoarea interzicerii tăierii anumitor părți ale corpului animalelor (cozi, urechi, ciocuri etc.), cu excepția cazului în care acest lucru este strict necesar și cu anestezie. În ceea ce privește creșterea animalelor pentru blană, peste jumătate dintre cei intervievați (57 %) consideră că aceasta ar trebui strict interzisă în UE, în timp ce aproape o treime (32 %) consideră că aceasta ar trebui menținută numai în condiții mai bune de bunăstare.
În ceea ce privește importurile de alimente din țări din afara UE, peste opt din zece europeni (84 %) consideră că situația actuală a bunăstării animalelor ar trebui să se schimbe, fie prin aplicarea normelor UE privind bunăstarea animalelor în cazul importurilor de alimente, fie prin etichetarea alimentelor în conformitate cu standardele aplicate.
Deși interviurile au fost efectuate în martie 2023, când prețurile la alimente erau deja foarte ridicate din cauza inflației, 60 % dintre respondenți au indicat că ar fi dispuși să plătească mai mult pentru produsele provenite din sisteme agricole care respectă bunăstarea animalelor. Aproximativ un sfert (26 %) ar fi pregătiți să plătească cu până la 5 % mai mult pentru alimentele care respectă bunăstarea animalelor.
Context
Sondajul special Eurobarometru (533) a fost realizat între 2 și 26 martie 2023. Au fost intervievați în total 26 376 de respondenți din cele 27 de state membre ale UE, din diferite grupuri sociale și demografice. Metodologia utilizată a fost interviurile față în față la domiciliul persoanelor, în limba națională, cu excepția Maltei, Cehiei, Danemarcei și Finlandei, unde unele interviuri s-au desfășurat prin interviuri video asistate de calculator.
Strategia „De la fermă la consumator”, care ocupă un loc central în cadrul Pactului verde european, își propune să facă sistemele alimentare echitabile, sănătoase și prietenoase cu mediul. Îmbunătățirea standardelor UE în materie de bunăstare a animalelor reprezintă o parte importantă a acestei strategii. Comisia a lucrat intens la o revizuire a legislației UE privind bunăstarea animalelor, într-un mod care să țină seama de nevoile tuturor părților interesate din lanțul de aprovizionare. Propunerea privind protecția animalelor în timpul transportului, una dintre cele patru componente ale legislației, este cea mai avansată și va fi prezentată în decembrie 2023.
În 2021, Comisia a răspuns pozitiv și la inițiativa cetățenească europeană „End the Cage Age” („Să punem capăt erei cuștii”). Această inițiativă a solicitat interzicerea utilizării cuștilor pentru creșterea mai multor specii de animale în sistemele de creștere intensivă.
Informații suplimentare
Data publicării
19 octombrie 2023
Nume
Stefan DE KEERSMAECKER
stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu
Număr de telefon
+32 2 298 46 80
Nume
Célia DEJOND
Număr de telefon
+32 2 298 81 99