Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
În luna februarie 2024, excedentul comercial agroalimentar al UE a ajuns la 6,2 miliarde EUR, ceea ce reprezintă o creștere de 24 % față de luna ianuarie.
Cea mai recentă ediție a raportului lunar privind comerțul agroalimentar al UE, publicată la 24 mai de Comisie, a arătat că UE rămâne cel mai mare exportator mondial de produse agroalimentare, datorită reputației sale și producției sale ridicate. Valoarea exporturilor a crescut considerabil, între altele, pentru măsline și pentru uleiul de măsline, datorită creșterii prețurilor. Importurile UE au scăzut ușor în februarie 2024, în pofida unei creșteri puternice a valorii importurilor de cacao. Per ansamblu, importurile și exporturile sunt stabile față de anul trecut.
În februarie 2024, exporturile agroalimentare ale UE au crescut cu 5 % față de luna ianuarie, ajungând la 19,4 miliarde EUR. În afara măslinelor și a uleiului de măsline, a crescut și valoarea exporturilor de preparate alimentare mixte și de ingrediente, datorită creșterii volumelor și a prețurilor la export (+10 % față de luna februarie 2023). Regatul Unit rămâne principala destinație a exporturilor UE, urmat de SUA pe locul al doilea, cu o creștere a exporturilor UE de 9 % față de aceeași lună a anului trecut. Valoarea importurilor agroalimentare ale UE a ajuns la 13,2 miliarde EUR în februarie, ceea ce reprezintă o ușoară scădere de 2 % față de luna precedentă. În timp ce prețurile cerealelor, ale oleaginoaselor și ale culturilor proteice au scăzut, acestea au crescut în cazul produselor din cacao, al măslinelor și al uleiului de măsline. Importurile din categoria cafea, ceai, cacao și mirodenii au înregistrat cea mai mare creștere (+784 milioane EUR, +23 %).
Informații mai detaliate sunt disponibile online.
Data publicării
24 mai 2024
Nume
Balazs Ujvari
Număr de telefon
+32 2 295 45 78
Nume
Ana Apse-Paese
Număr de telefon
+32 2 298 73 48