Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.03.2024 - Zece regiuni ale UE au fost selectate în cadrul pilonului 2 al mecanismului de stimulare a talentelor, pentru a le ajuta la
ED Targoviste

Zece regiuni ale UE au fost selectate în cadrul pilonului 2 al mecanismului de stimulare a talentelor, pentru a le ajuta la atenuarea efectelor schimbărilor demografice.

 

Comisia Europeană a selectat astăzi, 20 martie, 10 regiuni ale UE care riscă să intre într-o „capcană a dezvoltării talentelor” și care vor primi sprijin adaptat în cadrul mecanismului de stimulare a talentelor pentru a le ajuta să atenueze efectele schimbărilor demografice și ale plecării populației mai tinere.

După publicarea unei cereri de exprimare a interesului în decembrie 2023, un comitet de experți ai Comisiei a analizat provocările și nevoile fiecărei regiuni, precum și motivația regiunilor de a beneficia de sprijin din partea experților. Au fost selectate 10 regiuni din opt state membre: Nord-Vest (România), Castilla y León (Spania), Campania (Italia), Norte (Portugalia), Extremadura (Spania), Centre-Val de Loire (Franța), Região Autónoma dos Açores (Portugalia), Pohjois-Savo (Finlanda), Thessalia (Grecia) și Banská Bystrica (Slovacia).

Aceste regiuni vor beneficia de analize detaliate, de recomandări de politică și de planuri de acțiune adaptate pentru a aborda provocările lor demografice și teritoriale specifice, și vor fi sprijinite prin consiliere din partea experților OCDE.

Sprijinul acordat în cadrul pilonului 2 al mecanismului de stimulare a talentelor vizează în mod specific regiunile expuse riscului de a intra în așa-numita „capcană a dezvoltării talentelor” – plecarea populației mai tinere, ceea ce duce la o scădere a populației în vârstă de muncă, la un număr scăzut de absolvenți de studii universitare și de învățământ superior și la dificultăți în păstrarea talentelor.

În cadrul pilonului 1 al mecanismului de stimulare a talentelor, 10 regiuni aflate deja într-o „capcană a dezvoltării talentelor” au fost selectate în luna noiembrie a anului trecut pentru a primi asistență tehnică drept ajutor pentru crearea de cadre concrete în scopul abordării impactului schimbărilor demografice.

Mecanismul de stimulare a talentelor, bazat pe opt piloni, a fost introdus prin Comunicarea intitulată „Valorificarea talentelor în regiunile Europei”. Mecanismul sprijină regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației în vârstă de muncă, în ceea ce privește formarea, păstrarea și atragerea persoanelor cu competențele necesare pentru a atenua impactul tranziției demografice.

Detalii

Data publicării

20 martie 2024

Date de contact

Stefan De Keersmaecker

Nume

Stefan De Keersmaecker

Număr de telefon

+32 2 298 46 80

Laetitia Close

Nume

Laetitia Close

Număr de telefon

+32 2 296 70 73


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană