Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.03.2024 - Comisia salută acordul politic referitor la Regulamentul privind solidaritatea cibernetică
ED Targoviste

Comisia salută acordul politic la care au ajuns aseară Parlamentul European și Consiliul referitor la Regulamentul privind solidaritatea cibernetică, propus de Comisie în aprilie 2023.

 

Regulamentul privind solidaritatea cibernetică va consolida solidaritatea la nivelul UE pentru a detecta, a se pregăti pentru și a răspunde mai bine la amenințările și incidentele cibernetice. El vine într-un moment crucial pentru securitatea cibernetică a UE, deoarece peisajul amenințărilor cibernetice din UE continuă să fie afectat de evenimente geopolitice. 

Regulamentul privind solidaritatea cibernetică cuprinde trei acțiuni:  

În primul rând, instituirea unui sistem european de alertă privind securitatea cibernetică, constând într-o rețea de centre cibernetice naționale și transfrontaliere, care vor mobiliza instrumente și infrastructuri de ultimă generație, precum inteligența artificială și analiza avansată a datelor, pentru a detecta rapid amenințările și incidentele cibernetice.  

În al doilea rând, regulamentul creează și un mecanism pentru situații de urgență în domeniul securității cibernetice, care va spori capacitățile de pregătire și de răspuns la incidentele cibernetice semnificative și de mare amploare.

În al treilea rând, propunerea instituie, de asemenea, un mecanism european de analizare a incidentelor de securitate cibernetică pentru a analiza și a evalua incidentele semnificative sau de mare amploare după producerea acestora, cu scopul de a oferi recomandări pentru îmbunătățirea situației UE în materie de securitate cibernetică. 

Regulamentul privind solidaritatea cibernetică va spori finanțarea acțiunilor în domeniul securității cibernetice din cadrul programului Europa digitală pentru perioada 2025-2027.

Parlamentul European și Consiliul au ajuns de asemenea la un acord în legătură cu modificarea Regulamentului privind securitatea cibernetică. Această modificare deschide posibilitatea de a adopta sisteme europene de certificare pentru serviciile de securitate gestionate. Ea va contribui la crearea unui cadru pentru stabilirea unor furnizori de încredere în rezerva UE pentru securitate cibernetică, în temeiul Regulamentului privind solidaritatea cibernetică. 

Un comunicat de presă este disponibil online.

Detalii

Data publicării

6 martie 2024

Date de contact

Johannes Bahrke

Nume

Johannes Bahrke

Număr de telefon

+32 2 295 86 15

Roberta Verbanac

Nume

Roberta Verbanac

Număr de telefon

+32 2 298 24 98


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană