Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.08.2024 - Intră în vigoare Regulamentul UE privind inteligența artificială
ED Targoviste

La 1 august, intră în vigoare Regulamentul UE privind inteligența artificială (Regulamentul privind IA), primul regulament cuprinzător din lume pe această temă. 

 

Regulamentul privind IA a fost conceput pentru a asigura faptul că inteligența artificială dezvoltată și utilizată în UE este de încredere, cu garanții pentru protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Regulamentul urmărește să instituie o piață internă armonizată pentru IA în UE, încurajând adoptarea acestei tehnologii și creând un mediu favorabil inovării și investițiilor.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Inteligența artificială are potențialul de a schimba modul nostru de a lucra și de a ne trăi viața și promite beneficii uriașe pentru cetățeni, pentru societatea noastră și pentru economia europeană. Abordarea europeană în privința tehnologiei plasează cetățenii în prim-plan și asigură menținerea drepturilor tuturor. Prin Regulamentul privind inteligența artificială, UE a luat o măsură importantă pentru a se asigura că adoptarea tehnologiei IA respectă normele UE în Europa.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Ziua de astăzi marchează o etapă importantă în ceea ce privește poziția de lider a Europei în domeniul unei inteligențe artificiale demne de încredere. Odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inteligența artificială, democrația europeană a instituit un cadru eficace, proporțional și de pionierat la nivel mondial pentru IA, combătând riscurile și servind drept rampă de lansare pentru întreprinderile europene nou‑înființate în domeniul IA.”

Majoritatea normelor din Regulamentul privind IA vor începe să se aplice de la 2 august 2026. Cu toate acestea, interdicțiile privind sistemele de IA considerate a prezenta un risc inacceptabil se vor aplica deja după șase luni, în timp ce normele pentru așa-numitele modele de IA de uz general se vor aplica după 12 luni.

Pentru a acoperi perioada de tranziție până la punerea în aplicare integrală, Comisia a lansat Pactul privind IA. Această inițiativă invită dezvoltatorii de IA să adopte în mod voluntar principalele obligații ale Regulamentului privind IA, înaintea termenelor legale.

Statele membre trebuie să desemneze, până la 2 august 2025, autoritățile naționale competente care vor superviza aplicarea normelor privind sistemele de IA și care vor desfășura activități de supraveghere a pieței. Oficiul pentru IA al Comisiei va fi principalul organism de punere în aplicare a Regulamentului privind IA la nivelul UE, precum și garantul normelor privind modelele de IA de uz general.

Un comunicat de presă este disponibil online.

Detalii

Data publicării

1 august 2024

Date de contact

Thomas Regnier

Nume

Thomas Regnier

Număr de telefon

+ 32 2 299 10 99

Patricia Poropat

Nume

Patricia Poropat

Număr de telefon

+ 32 2 298 04 85


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană