Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
08.10.2024 - CESE lansează înscrierile pentru Premiul pentru societatea civilă dedicat combaterii polarizării dăunătoare a societății europene
ED Targoviste

Organizațiile societății civile, persoanele fizice și întreprinderile private își pot înscrie acum proiectele non-profit pentru premiul CESE dedicat combaterii polarizării dăunătoare a societății europene.

 

Comitetul Economic și Social European (CESE) a lansat cea de-a 15-a ediție a Premiului pentru societatea civilă. Obiectivul specific al acestei ediții este de a recompensa inițiativele/activitățile non‑profit eficace, inovatoare și creative desfășurate în UE, care combat polarizarea dăunătoare a societății europene. 

Premiile, care însumează 50 000 EUR, vor fi împărțite între maximum cinci câștigători. 

Termenul de depunere a candidaturilor este 7 noiembrie 2024, ora 10:00 (ora Bruxelles‑ului). 

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc, probabil, în cadrul Săptămânii societății civile a CESE din martie 2025.

Scopul Premiului emblematic al CESE pentru societatea civilă este de a sensibiliza opinia publică cu privire la contribuția remarcabilă a societății civile la crearea unei identități și a unei cetățenii europene și la promovarea valorilor comune care consolidează integrarea europeană. În fiecare an, premiul se axează pe o temă diferită, deosebit de relevantă pentru UE.

CINE POATE CANDIDA?

Candidaturile pot fi depuse de toate organizațiile societății civile înregistrate oficial în Uniunea Europeană și care acționează la nivel local, regional, național sau european. Premiul este deschis și persoanelor fizice care își au reședința în UE, precum și întreprinderilor înregistrate sau care își desfășoară activitatea în UE, cu condiția strictă ca proiectele lor să fie non-profit. 

Inițiativele și proiectele eligibile trebuie să se desfășoare în UE. Ele trebuie să fi fost deja puse în aplicare sau să fie în curs de desfășurare. Proiectele care au fost planificate, dar a căror punere în aplicare nu a început până la 7 noiembrie 2024, sunt excluse.

Prezentarea completă a cerințelor și formularul de candidatură online sunt disponibile pe site-ul internet al CESE.

CE TEME DE PROIECT SUNT ELIGIBILE? 

Candidaturile eligibile trebuie să acopere cel puțin unul dintre aspectele enumerate în lista criteriilor de eligibilitate publicate în Regulile pentru acordarea Premiului CESE pentru societatea civilă, ediția a 15-a, disponibile pe pagina web a CESE consacrată acestui premiu.

Activitățile/inițiativele propuse pentru premiu pot acoperi o varietate amplă de teme, cum ar fi:

·       identificarea factorilor determinanți individuali și colectivi ai polarizării nocive și a modelelor care conduc la detensionarea situațiilor conflictuale; 

·       promovarea transparenței în ceea ce privește finanțarea organizațiilor, în special a celor care polarizează societatea sau încurajează dezinformarea, violența sau radicalizarea;

·       combaterea reducerii pluralității mass-mediei; 

·       promovarea libertății, diversității și independenței mass-mediei; 

·       promovarea transparenței moderării conținutului, inclusiv pe platformele online;

·       combaterea dezinformării și a știrilor false; 

·       consolidarea educației în domeniul mass-mediei, promovarea gândirii critice și sporirea rezilienței cetățenilor la dezinformare;

·       promovarea discursurilor și a acțiunilor care combat rasismul și xenofobia și sprijină o atitudine incluzivă față de minorități și grupurile defavorizate de orice fel;

·       prevenirea radicalizării persoanelor vulnerabile și readucerea în societate a persoanelor radicalizate.

Pentru a vă depune candidatura, faceți clic aici.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE DESPRE TEMA EDIȚIEI DIN ACEST AN 

Polarizarea se referă la intensificarea opiniilor sau a pozițiilor. Se poate baza pe ideologii specifice sau poate fi legată de o problemă specifică. Este un fenomen cu multiple fațete, care nu este negativ în sine. Polarizarea poate face parte dintr-o societate deschisă și pluralistă, care lasă loc libertății de exprimare cu privire la chestiuni relevante sau sensibile pentru opinia publică. Dialogul deschis este o caracteristică esențială a unei democrații vii. Formularea unor opinii diferite, chiar puternice, și exprimarea dezacordului pot să îmbogățească dezbaterea democratică, să stimuleze activismul și să devină un motor al schimbării. 

Se constată însă, astfel cum s-a arătat într-un studiu al CESE, că atât guvernele, cât și societatea civilă devin din ce în ce mai polemice, mai polarizate și mai puțin deschise la compromis. Polarizarea conduce adesea la o neîncredere reciprocă din ce în ce mai mare între grupurile care împărtășesc aceeași viziune și chiar la ostilitate. Atunci când polarizarea este legată de ură, aceasta nu duce la dezbateri fructuoase și, de obicei, face imposibilă găsirea unei soluții comune. Acest tip de polarizare deteriorează relațiile sociale, sporește tensiunile din societate, subminează coeziunea, favorizează neîncrederea în instituțiile politice și pune în pericol democrația.

Crizele multiple, cum ar fi pandemia de COVID-19, criza energetică, criza costului vieții, războiul din Ucraina, împreună cu instabilitatea socială, declinul economic și neîncrederea crescândă în serviciile publice și în autoritățile publice, toate oferă un potențial teren propice pentru polarizare dăunătoare. 

Autoritățile publice și societatea civilă pot juca un rol important în monitorizarea focarelor de polarizare online și offline și pot contribui la protejarea democrației liberale împotriva tendințelor autoritare. Din acest motiv, CESE a decis să acorde cel de-al 15-lea Premiu pentru societatea civilă inițiativelor non-profit care intervin în mod eficace prin punerea în aplicare a unor măsuri preventive, de avertizare timpurie și, acolo unde este necesar, de detensionare, care să garanteze că valorile democratice sunt respectate, că polarizarea nu devine nocivă și că discursurile unilaterale nu duc la acte de violență.

EDIȚII ANTERIOARE ALE PREMIULUI PENTRU SOCIETATEA CIVILĂ

La cea de-a 14-a ediție, premiul I a fost acordat proiectului „AgeWell” al Fundației pentru vârsta a treia. În 2022, în mod excepțional, CESE a acordat câte un premiu pentru două teme: tineretul și Ucraina. În 2021, premiul a recompensat proiecte climatice care încurajează o tranziție justă. În 2020, CESE a înlocuit Premiul pentru societatea civilă cu un premiu unic, Premiul pentru solidaritatea civilă, dedicat combaterii COVID-19. Între alte teme din trecut s-au numărat egalitatea de gen și emanciparea femeilor, identitățile europene, patrimoniul cultural și migrația.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu:

Unitatea Presă a CESE – Leonard Mallett

+32 2 546 9337

Leonard.Mallett@eesc.europa.eu

@EESC_PRESS


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană