Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
21.07.2023 - UE și Noua Zeelandă semnează un acord de liber schimb ambițios
ED Targoviste

UE și Noua Zeelandă au semnat la 9 iulie, un acord de liber schimb (ALS) care va avea beneficii semnificative pentru UE.

 

Acordul va reduce taxele vamale cu aproximativ 140 de milioane EUR pe an pentru întreprinderile din UE, începând cu primul an de aplicare. În consecință, se preconizează că, în zece ani, schimburile comerciale bilaterale vor crește cu până la 30 % datorită acestui acord, exporturile anuale ale UE putând ajunge la 4,5 miliarde EUR. Investițiile UE în Noua Zeelandă au potențialul de a crește cu până la 80 %. Acest acord istoric cuprinde, de asemenea, angajamente fără precedent în materie de sustenabilitate, inclusiv respectarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice și a drepturilor fundamentale ale lucrătorilor.

Acordul este transmis acum Parlamentului European spre aprobare. După finalizarea procesului de ratificare atât în UE, cât și în Noua Zeelandă, acordul intră în vigoare.

Acordurile comerciale fac parte din abordarea UE privind comerțul deschis, sau „crearea de parteneriate”, care este unul dintre cele trei obiective ale Strategiei europene de securitate economicăRO••• prezentate luna trecută. Acest acord cu Noua Zeelandă demonstrează totodată modul în care UE își intensifică angajamentul față de această regiune a lumii aflată în plină expansiune, punând în aplicare strategia sa indo-pacifică.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Noua Zeelandă este un partener-cheie pentru noi în regiunea indo-pacifică, iar acest acord de liber schimb ne va apropia și mai mult. Prin semnarea de astăzi, am făcut un pas important pentru ca acordul să devină realitate. Acest acord de liber schimb modern oferă oportunități majore pentru întreprinderi, pentru fermieri și pentru consumatori, de ambele părți. Cu angajamente sociale și climatice fără precedent, acordul stimulează o creștere justă și verde, consolidând în același timp securitatea economică a Europei”.

Noi oportunități de export pentru întreprinderi mari și mici

ALS UE-Noua Zeelandă va oferi noi oportunități pentru întreprinderi prin:

·       eliminarea tuturor taxelor vamale la exporturile UE către Noua Zeelandă;

·       deschiderea pieței serviciilor din Noua Zeelandă în sectoare-cheie precum serviciile financiare, telecomunicațiile, transportul maritim și serviciile de livrare;

·       asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru investitorii din UE în Noua Zeelandă și viceversa;

·       îmbunătățirea accesului întreprinderilor din UE la contractele de achiziții publice de bunuri, servicii, lucrări și concesiuni de lucrări din Noua Zeelandă;

·       facilitarea fluxurilor de date, norme previzibile și transparente pentru comerțul digital și un mediu online sigur pentru consumatori;

·       prevenirea cerințelor nejustificate de localizare a datelor și menținerea unor standarde înalte de protecție a datelor cu caracter personal;

·       sprijinirea întreprinderilor mici în vederea creșterii exporturilor prin intermediul unui capitol dedicat întreprinderilor mici și mijlocii;

·       reducerea semnificativă a cerințelor de conformitate și a procedurilor pentru a permite un flux mai rapid de mărfuri;

·       angajamente semnificative din partea Noii Zeelande de a proteja și de a asigura respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, în conformitate cu standardele UE.

Sectorul agroalimentar: stimularea exporturilor UE, protejând în același timp sectoarele sensibile ale UE

Fermierii din UE vor avea mult mai multe oportunități de a-și vinde produsele în Noua Zeelandă imediat după punerea în aplicare a acordului. Taxele vamale vor fi eliminate din prima zi pentru principalele exporturi ale UE, cum ar fi carnea de porc, vinul și vinul spumos, ciocolata, produsele zaharoase și biscuiții.

Pe lângă reducerile tarifare, fermierii din UE vor avea și alte avantaje. ALS va proteja lista completă a vinurilor și băuturilor spirtoase din UE (aproape 2 000 de denumiri), cum ar fi Prosecco, Polish Vodka, Rioja, Champagne și Tokaji. În plus, 163 dintre cele mai renumite produse tradiționale ale UE (indicații geografice), cum ar fi brânzeturile Asiago, Feta, Comté sau Queso Manchego, șunca Istarski pršut, Lübecker Marzipan și măslinele Elia Kalamatas, vor fi protejate în Noua Zeelandă.

Acordul ține seama de interesele producătorilor din UE care vând produse agricole sensibile, cum ar fi anumite produsele lactate, carnea de vită și de oaie, etanolul și porumbul dulce. Pentru aceste sectoare, comerțul nu va fi liberalizat. În schimb, acordul va permite importuri din Noua Zeelandă cu un nivel redus sau zero al taxelor vamale numai în cantități limitate (prin intermediul contingentelor tarifare).

Cele mai ambițioase angajamente în materie de sustenabilitate din cadrul unui acord de liber schimb de până acum

ALS UE-Noua Zeelandă este primul acord care integrează noua abordare a UE privind comerțul și dezvoltarea durabilă anunțată în Comunicarea intitulată „Puterea parteneriatelor comerciale: împreună pentru o creștere economică verde și justăRO•••”, adoptată cu doar o săptămână înainte de încheierea negocierilor privind acordul de liber schimb în iunie 2022.

Ambele părți au convenit asupra unor angajamente ambițioase privind comerțul și dezvoltarea durabilă, care acoperă o gamă largă de aspecte, bazate pe cooperare și pe consolidarea asigurării respectării angajamentelor. Pentru prima dată într-un acord de liber schimb al UE, există un capitol dedicat sistemelor alimentare sustenabile, un articol dedicat comerțului și egalității de gen și o dispoziție specifică privind comerțul și reforma subvențiilor pentru combustibili fosili. De asemenea, odată cu intrarea lui în vigoare, acordul liberalizează bunurile și serviciile de mediu.

Etapele următoare

Textul va fi transmis acum Parlamentului European spre aprobare. După aprobarea de către Parlament, Consiliul poate adopta decizia privind încheierea și, odată ce Noua Zeelandă notifică faptul că și-a încheiat, de asemenea, procedura de ratificare, acordul poate intra în vigoare.

Context

Negocierile pentru un ALS cu Noua Zeelandă au început în iunie 2018. Până în martie 2022 au avut loc 12 runde de negocieri, urmate de discuții între sesiuni care au condus la încheierea negocierilor la 30 iunie 2022, când acordul a fost anunțat de președinta von der Leyen și de prim-ministrul Noii Zeelande de la acea dată, Ardern, în prezența vicepreședintelui executiv Dombrovskis și a ministrului comerțului din Noua Zeelandă, O'Connor, care au condus negocierile celor două părți.

Pentru informații suplimentare

Pagina dedicată ALS UE-Noua ZeelandăEN•••

Fișă informativă privind ALS UE-Noua Zeelandă

Fișă informativă privind ALS UE-Noua Zeelandă - Comerț și dezvoltare durabilă

Fișă informativă privind ALS UE-Noua Zeelandă - Agricultură

Întrebări și răspunsuriEN•••

Notă de informareEN•••

Relații comerciale UE-Noua ZeelandăEN•••

Raport privind comerțul și locurile de muncă în UERO•••

Detalii

Data publicării

9 iulie 2023

Date de contact

Nume

Miriam GARCIA FERRER

E-mail

miriam.garcia-ferrer@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 299 90 75

Nume

Roberta VERBANAC

E-mail

roberta.verbanac@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 24 98


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană