Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.10.2024 - Cel de al treilea raport anual al Comisiei arată că Mecanismul de redresare și reziliență continuă să dea rezultate
ED Targoviste

Implementarea Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), parte centrală a instrumentului de redresare al UE NextGenerationEU, se intensifică, stimulând progrese continue în materie de reforme și de investiții în statele membre.

 

Până în prezent, Comisia a primit 69 de cereri de plată din partea a 25 de state membre și a plătit peste 267 de miliarde EUR, și anume peste 40 % din finanțarea disponibilă din MRR. Până la sfârșitul anului, se preconizează că vor fi plătite fonduri în valoare de peste 300 de miliarde EUR din MRR.

După cum se arată în cel de al treilea raport anual al Comisiei privind MRR, adoptat astăzi, Comisia sprijină statele membre în vederea realizării integrale și la timp a planurilor lor prin procese mai simplificate și, de asemenea, a îmbunătățit în continuare atât transparența, cât și mecanismele de protejare a intereselor financiare ale UE. Având în vedere caracterul limitat în timp al MRR, toate eforturile ar trebui să se concentreze în continuare pe punerea în aplicare integrală și la timp a planurilor până în 2026. Statele membre trebuie să continue să își pună în aplicare rapid și integral planurile de redresare și reziliență, iar Comisia sprijină în mod activ aceste eforturi ale statelor membre.

Comisia urmărește obținerea unui nivel mai ridicat de claritate și de transparență în ceea ce privește implementarea MRR, chiar mai mult decât o impun cerințele legale. Raportul adoptat astăzi include o analiză aprofundată a datelor statelor membre cu privire la cei mai mari 100 de destinatari finali ai finanțării din cadrul MRR, precum și orientări suplimentare privind concepte esențiale din Regulamentul privind MRR.

Cu 650 de miliarde EUR sub formă de granturi și de împrumuturi, MRR este un motor esențial al investițiilor și al reformelor ambițioase din statele membre, în cadrul unor inițiative care promovează tranziția verde și digitală și consolidează reziliența și competitivitatea UE.

De la crearea sa, MRR a generat investiții în valoare de peste 82 de miliarde EUR care sprijină în mod direct întreprinderile. Peste 900 de reforme sunt realizate pentru a reduce birocrația și a accelera procesele operaționale de obținere a permiselor și a licențelor, de exemplu, ajutând industria UE să devină mai competitivă. Cu sprijinul MRR au fost economisite 34 de milioane de megawați-oră în ceea ce privește consumul de energie, peste 11,8 milioane de persoane au participat la programe de educație și de formare și 9,8 milioane de oameni au beneficiat de măsuri de protecție împotriva dezastrelor legate de climă.

Acest raport este al treilea dintr-o serie de rapoarte anuale ale Comisiei care acoperă punerea în aplicare a MRR pe întreaga sa durată de viață, astfel cum se prevede în Regulamentul privind MRR. El va contribui la dialogul în curs privind implementarea MRR atât între instituțiile Uniunii, cât și cu părțile interesate.

Un comunicat de presă este disponibil online.

Detalii

Data publicării

10 octombrie 2024

Date de contact

Veerle Nuyts

Nume

Veerle Nuyts

Număr de telefon

+ 32 2 299 63 02

Quentin Cortes

Nume

Quentin Cortes

Număr de telefon

+32 2 291 32 83


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană