Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
06.02.2024 - Comisia propune să li se permită fermierilor din UE să deroge timp de un an de la anumite norme agricole
ED Targoviste

La 31 ianuarie, Comisia Europeană propune să li se permită fermierilor din UE să beneficieze de derogări pentru anul 2024 de la normele politicii agricole comune care îi obligă să păstreze anumite zone neproductive.

 

Propunerea Comisiei, transmisă la 31 ianuarie statelor membre care o vor vota în cadrul unei reuniuni a comisiei, oferă un prim răspuns politic concret pentru a răspunde preocupărilor fermierilor în materie de venituri. Aceasta urmează, de asemenea, solicitările formulate de mai multe state membre în cadrul reuniunilor Consiliului Agricultură.

Pentru a primi sprijinul PAC la care au dreptul, fermierii trebuie să respecte un set consolidat de nouă standarde benefice pentru mediu și climă. Acest principiu al condiționalității se aplică pentru aproape 90 % din suprafața agricolă utilizată în UE și joacă un rol important în integrarea practicilor agricole durabile. Acest set de standarde de bază este denumit GAEC, însemnând „bune condiții agricole și de mediu”.

Standardul GAEC 8 prevede, printre altele, alocarea unei proporții minime de teren arabil unor zone sau elemente neproductive. Acestea din urmă se referă, de regulă, la terenurile lăsate în pârloagă, dar și la caracteristici precum gardurile vii sau arborii. Fermele cu mai puțin de zece hectare de teren arabil sunt, de regulă, exceptate de la această obligație. Astăzi, Comisia oferă posibilitatea ca toți fermierii din UE să fie scutiți de această cerință și să fie în continuare eligibili pentru plățile directe de bază din cadrul PAC.

În loc să păstreze terenul lăsat în pârloagă sau neproductiv pe 4 % din terenul lor arabil, se va considera că fermierii din UE care cultivă culturi fixatoare de azot (cum ar fi linte, mazăre sau preferințe) și/sau culturi secundare pe 7 % din terenul lor arabil îndeplinesc cerința. Culturile secundare sunt plante care cresc între două culturi principale. Aceste culturi pot servi ca furaje pentru animale sau ca îngrășăminte verzi. Utilizarea culturilor fixatoare de azot și a culturilor secundare aduce o serie de beneficii de mediu pentru sănătatea solului, inclusiv pentru biodiversitatea solului și pentru limitarea percolării nutrienților. Culturile urmează să fie cultivate fără produse de protecție a plantelor pentru a menține ambiția ecologică a PAC.

Propunerea Comisiei este calibrată cu atenție pentru a asigura echilibrul adecvat între acordarea unui ajutor adecvat fermierilor care se confruntă cu numeroase crize, pe de o parte, și protejarea biodiversității și a calității solului, pe de altă parte.

Măsura va fi votată în zilele următoare de către statele membre reunite în cadrul reuniunii comisiei. Ulterior, Comisia va proceda la adoptarea oficială. Regulamentul se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2024. Statele membre care doresc să aplice derogarea la nivel național trebuie să notifice Comisia în termen de 15 zile, astfel încât fermierii să poată fi informați cât mai curând posibil.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat:

„Fermierii reprezintă coloana vertebrală a securității alimentare a UE și esența zonelor noastre rurale. Angajamentul durabil al Comisiei este îndeplinit prin intermediul bugetului politicii agricole comune, în valoare de 386.7 miliarde EUR, care contribuie la stabilizarea veniturilor fermierilor europeni, recompensând în același timp eforturile acestora în materie de climă și sustenabilitate. Măsura de astăzi oferă mai multă flexibilitate fermierilor într-un moment în care aceștia se confruntă cu provocări multiple. Vom continua să colaborăm cu fermierii noștri pentru a ne asigura că PAC asigură echilibrul adecvat între satisfacerea nevoilor lor și furnizarea în continuare de bunuri publice pentru cetățenii noștri.”

Istoricul dosarului

Fermierii se confruntă cu o gamă excepțională de dificultăți și incertitudini. În special, ultimul an a fost caracterizat de un număr important de evenimente meteorologice extreme, inclusiv secete, incendii forestiere și inundații în diferite părți ale Uniunii. Aceste evenimente afectează producția și veniturile, precum și executarea și calendarul practicilor agronomice normale, ceea ce implică o presiune puternică asupra fermierilor pentru adaptare.

Prețurile ridicate ale energiei și ale factorilor de producție care rezultă din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, costurile vieții/inflația, schimbarea fluxurilor comerciale internaționale și necesitatea de a sprijini Ucraina au creat incertitudini și presiuni suplimentare ale pieței. De asemenea, prețul cerealelor a scăzut brusc în comparație cu 2022, ceea ce a determinat scăderea valorii producției de cereale în UE-27 de la 80.6 miliarde EUR în 2022 la 58.8 miliarde EUR în 2023 – o reducere de aproape 30 %. În astfel de condiții, obligația de a scoate din circuitul agricol terenul arabil poate avea un impact negativ semnificativ pe termen scurt asupra veniturilor anumitor fermieri.

Sprijinul acordat de Comisie sectorului agricol este o constantă a Uniunii Europene. Pentru perioada 2023-2027, 300 miliarde EUR vor fi distribuite fermierilor europeni în cadrul planurilor strategice PAC. Începând din 2014, Comisia a aprobat, de asemenea, 2.5 miliarde EUR sub formă de măsuri excepționale de sprijinire a sectorului în fața numeroaselor crize.

Pentru mai multe Informații

Propunere de regulament de punere în aplicare pentru a prevedea o derogare de la standardul GAEC 8 pentru anul de cerere 2024

Detalii

Data publicării

31 ianuarie 2024

Date de contact

Olof GILL

Nume

Olof GILL

E-mail

Olof.GILL@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 296 59 66

Myrto-Amaryllis LAPPA

Nume

Myrto-Amaryllis LAPPA

E-mail

myrto-amaryllis.lappa@ext.ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 299 70 98


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană