Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Comisia Europeană salută acordul politic la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul în privința revizuirii și consolidării standardelor de comercializare existente aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor și laptelui.
Așa-numitele „directive privind micul dejun” prevăd norme comune privind compoziția, denumirile comerciale, etichetarea și prezentarea acestor produse, pentru a asigura libera lor circulație pe piața internă și pentru a-i ajuta pe consumatori să aleagă în cunoștință de cauză.
Colegiuitorii au convenit ca directivele revizuite să prevadă următoarele schimbări:
De asemenea, colegiuitorii au acordat Comisiei mandatul de a evalua, în următorii trei ani, potențialele modalități de informare a consumatorilor în privința originii fructelor utilizate în producția de sucuri și gemuri.
Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul și Comisia face în prezent obiectul aprobării oficiale de către colegiuitori. După intrarea în vigoare, care are loc la 20 de zile de la publicarea textului final, statele membre vor dispune de 18 luni pentru a transpune noile dispoziții în legislația națională și de încă 6 luni până la aplicarea în întreaga Uniune.
Context
Standardele de comercializare ale UE sunt menite să asigure menținerea calității produselor la un nivel ridicat, protecția consumatorilor și coerența standardelor pe piața UE. Ele facilitează, de asemenea, comerțul cu țările terțe, deoarece sunt în concordanță cu standardele existente la nivel internațional începând cu anii 1950. În ultimul deceniu, piețele agricole au evoluat semnificativ, ca urmare atât a inovării, cât și a schimbării preocupărilor societății și a cererii consumatorilor.
Pentru a fi introduse pe piețele UE și vândute consumatorilor, majoritatea produselor agroalimentare trebuie să respecte standardele de comercializare ale UE sau standardele stabilite la nivel internațional. Standardele de comercializare se referă la calitățile externe ale produselor și la calitățile invizibile care rezultă din anumite procese de producție, cum ar fi conținutul de fructe în gemuri. Ele se aplică în egală măsură atât produselor UE, cât și produselor importate.
În aprilie 2023, în urma unui amplu proces de consultare, Comisia a prezentat propuneri prin care să se garanteze că, în conformitate cu Strategia „De la fermă la consumator” și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, standardele de comercializare contribuie, în continuare, la promovarea și utilizarea produselor sustenabile, răspunzând, în același timp, noilor nevoi ale consumatorilor și ale operatorilor.
Informații suplimentare
Data publicării
31 ianuarie 2024
Nume
Olof GILL
Număr de telefon
+32 2 296 59 66
Nume
Myrto-Amaryllis LAPPA
myrto-amaryllis.lappa@ext.ec.europa.eu
Număr de telefon
+32 2 299 70 98