Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
12.07.2024 - Comisia pune la dispoziția Moldovei un sprijin financiar în valoare de 72,5 milioane EUR
ED Targoviste

La 8 iulie, Comisia pune la dispoziția Republicii Moldova un împrumut în valoare de 50 de milioane EUR în condiții avantajoase.

 

O plată suplimentară de 22,5 milioane EUR sub formă de granturi se va efectua până la sfârșitul acestei luni.  

Acest sprijin financiar va ajuta Moldova să își acopere o parte din nevoile de finanțare pentru 2024 și va sprijini stabilitatea macroeconomică a țării, permițându-i în același timp continuarea reformelor. Deși economia sa a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022, Republica Moldova este în continuare afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu provocări grave în materie de securitate energetică.

Este a patra tranșă din cadrul actualei asistențe macrofinanciare acordate Moldovei, după ce Comisia a concluzionat că țara a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru deblocarea acestei plăți. Mai precis, Moldova a îmbunătățit guvernanța sectorului său public și a consolidat independența Băncii Naționale a Moldovei. Republica Moldova a consolidat, de asemenea, statul de drept, adoptând o lege privind evaluarea extraordinară (și anume, verificarea de securitate completă) a judecătorilor. S-au înregistrat, de asemenea, progrese în ceea ce privește combaterea corupției printr-o mai bună colaborare între agențiile de combatere a corupției și autoritățile de aplicare a legii. De asemenea, Moldova a luat măsuri pentru a sprijini energia din surse regenerabile și și-a reformat Codul vamal, care este acum pe deplin aliniat la Codul vamal al Uniunii. În plus, Moldova a adoptat o strategie națională pentru dezvoltare economică, care oferă o viziune ambițioasă pentru orientarea politicilor sale economice până în 2030. 

Asistența macrofinanciară face parte din efortul mai amplu al UE de a sprijini Republica Moldova pentru a face față numeroaselor provocări cu care se confruntă în ultimii ani; contribuția totală se va ridica la 295 de milioane EUR și va ajuta, de asemenea, Moldova să avanseze pe calea sa europeană.

Detalii

Data publicării

9 iulie 2024

Date de contact

Veerle Nuyts

Nume

Veerle Nuyts

Număr de telefon

+ 32 229 96302

Quentin Cortès

Nume

Quentin Cortès

Număr de telefon

+ 32 460 76 10 03


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană