Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Apele pentru scăldat din Europa rămân în continuare sigure.
Potrivit celui mai recent raport anual privind apele pentru scăldat, publicat ieri, 28 mai, marea majoritate a zonelor pentru scăldat din Europa îndeplinesc cele mai înalte standarde ale Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea „excelentă” a apei pentru scăldat în 2023. Aceasta reprezintă 85,4 % din cele mai frecventate ape pentru scăldat din UE. Nu mai puțin de 96 % din totalitatea apelor pentru scăldat identificate oficial în UE îndeplinesc standardele minime de calitate, doar 1,5 % fiind clasificate drept „de slabă calitate”.
Evaluarea, realizată de Agenția Europeană de Mediu în colaborare cu Comisia, evidențiază zonele pentru scăldat sigure pe care înotătorii le pot găsi în Europa în această vară. Ea se concentrează în special pe siguranța scăldatului, prin monitorizarea bacteriilor care pot cauza boli grave, mai degrabă decât pe calitatea generală a apei.
Grecia, Croația, Cipru și Austria sunt țările cu cea mai mare proporție de ape pentru scăldat de calitate excelentă. În Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Malta, Austria și România, toate apele pentru scăldat identificate oficial îndeplinesc cel puțin standardul minim de calitate în 2023.
De la adoptarea Directivei privind apa pentru scăldat în 2006, proporția apelor pentru scăldat de slabă calitate a scăzut în ultimul deceniu și s-a stabilizat începând din 2015. Cu toate acestea, riscurile pentru sănătate asociate cu scăldatul rămân un motiv de îngrijorare: în 2023, în UE au fost semnalate 321 de zone de scăldat de „slabă calitate”.
Pentru mai multe informații, consultați comunicatul nostru de presă.
Nume
Adalbert Jahnz
Număr de telefon
+ 32 2 295 31 56
Nume
Maëlys Dreux
Număr de telefon
+32 2 295 46 73
Proiect finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici Comisia Europeană nu pot fi făcute răspunzătoare pentru acestea
(c) 2025 by Europe Direct Targoviste