Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
19.03.2024 - Comisia salută acordul politic privind spațiul european al datelor privind sănătatea
ED Targoviste

Comisia salută acordul politic la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS) – una dintre pietrele de temelie ale unei uniuni europene a sănătății puternice.

 

Normele propuse de Comisie în mai 2022 au două obiective principale:

·       Să plaseze cetățenii în centrul asistenței medicale, oferindu-le controlul deplin asupra datelor lor pentru a obține o asistență medicală mai bună în întreaga UE;

·       Deschiderea de date pentru cercetare și utilizări în domeniul sănătății publice.

Acordul la care au ajuns colegiuitorii stabilește norme clare pentru utilizarea datelor privind sănătatea pentru o mai bună furnizare a asistenței medicale, cercetare, inovare și elaborarea de politici. Noile norme vor valorifica potențialul oferit de schimbul, utilizarea și reutilizarea în condiții de siguranță și securitate a datelor privind sănătatea, asigurând, în același timp, respectarea deplină a standardelor înalte ale UE în materie de protecție a datelor.

În temeiul noilor norme, cetățenii vor avea acces imediat și ușor la datele lor digitale privind sănătatea oriunde s-ar afla în UE. Profesioniștii din domeniul sănătății vor putea avea acces la dosarele medicale ale unui pacient atunci când acestea sunt necesare pentru tratament într-un alt stat membru, permițând luarea de decizii bazate pe dovezi, în deplină conformitate cu normele UE privind protecția datelor. Spațiul european al datelor privind sănătatea creează, de asemenea, un cadru juridic solid pentru reutilizarea datelor privind sănătatea în scopuri de cercetare, inovare și sănătate publică. Datele vor contribui la dezvoltarea unor tratamente vitale și a unor medicamente personalizate, dar și la îmbunătățirea pregătirii pentru situații de criză, în condiții stricte de securitate a datelor și de acces la date și cu respectarea drepturilor fundamentale.

Următoarele etape

Parlamentul European și Consiliul vor adopta acum în mod oficial noul regulament. Ulterior, acesta va deveni aplicabil în diferite etape, în funcție de cazul de utilizare și de tipul de date.

Pentru mai multe Informații

Propunere de regulament de instituire a spațiului european al datelor privind sănătatea

Fișă informativă

 

*Această pagină a fost tradusă prin traducere automată. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea și acuratețea acestei traduceri.

Detalii

Data publicării

15 martie 2024

Date de contact

Stefan DE KEERSMAECKER

Nume

Stefan DE KEERSMAECKER

E-mail

stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 46 80

Ana APSE-PAESE

Nume

Ana APSE-PAESE

E-mail

Ana.APSE-PAESE@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 73 48


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană