Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Comisia a publicat la 8 iulie, un document care exemplifică modul în care instrumentul de sprijin tehnic (IST) a ajutat statele membre să ducă la bun sfârșit reformele și să materializeze prioritățile comune ale UE.
Publicația evidențiază factorii-cheie care au asigurat succesul instrumentului și adoptarea sa de către statele membre: faptul că, prin însăși natura sa, instrumentul este axat pe cerere, are o dimensiune multinațională și se caracterizează prin flexibilitate și o sarcină administrativă redusă.
Creat la începutul actualului mandat al Comisiei și având drept bază Programul de sprijin pentru reforme structurale (PSRS), IST, gestionat de DG Reformă, a ajutat statele membre să își pună în aplicare propriile reforme, în concordanță cu specificul național, să își consolideze capacitățile administrative și să facă schimb de bune practici. IST și instrumentul anterior au sprijinit în ultimii cinci ani peste 1 800 de reforme de vârf, întreprinse în toate cele 27 de state membre ale UE și având legătură cu principalele politici ale UE. Proiectele multinaționale din cadrul IST au încurajat cooperarea dintre statele membre, le-au ajutat să găsească soluții comune la provocările comune și, în felul acesta, au facilitat convergența și au creat valoare adăugată la nivelul UE.
Administrațiile publice de la nivel central, regional și local, precum și funcționarii publici au beneficiat și de Schimbul de cooperare în domeniul administrației publice (PACE - „Public Administration Cooperation Exchange”). PACE face posibilă mobilitatea funcționarilor europeni pe întregul teritoriu al UE, cu scopul de a le permite să facă schimb de cunoștințe și de bune practici. 23 de state membre au participat la peste 70 de posibilități de schimb, la care au luat parte circa 300 de funcționari.
În 2023, a fost adoptată Comunicarea intitulată „Consolidarea spațiului administrativ european” (ComPAct), care constituie primul set cuprinzător de acțiuni desfășurate de Comisie cu scopul de a sprijini modernizarea administrațiilor naționale și de a consolida colaborarea transnațională dintre acestea. Un set de 25 de acțiuni concrete va consolida punerea în aplicare a principalelor politici ale UE, asigurând totodată eficientizarea administrației publice. Acțiunile sunt organizate în jurul a trei piloni: competențele, digitalizarea și ecologia. 21 dintre aceste acțiuni concrete se află deja în stadiul punerii în aplicare.
IST este un instrument al UE axat pe cerere care furnizează autorităților statelor membre expertiză de înaltă calitate și personalizată. Sprijinul se acordă sub formă de consiliere strategică și tehnică, de studii de evaluare a necesarului în materie de reforme, de formare profesională și de misiuni naționale de experți. IST va continua să sprijine administrațiile publice ale statelor membre în ceea ce privește acceptarea schimbărilor și răspunsul la provocările emergente.
Data publicării
8 iulie 2024
Nume
Stefan De Keersmaecker
Număr de telefon
+32 2 298 46 80
Nume
Anna Gray
Număr de telefon
+32 2 298 08 73