Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.06.2018 - Negocieri UE - Australia pentru un amplu acord comercial
ED Targoviste

Negocierile pentru un acord comercial cuprinzător și ambițios între UE și Australia au fost lansate în 18 iunie, la Canberra. Discuțiile au ca scop înlăturarea barierelor din calea comerțului cu bunuri și servicii dintre cele două regiuni, crearea de noi oportunități pentru companii, precum și stabilirea unor norme conforme cu alte acorduri comerciale încheiate de UE. Viitorul acord dintre UE și Australia va consolida și mai mult implicarea UE în regiunea Asia-Pacific.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Aștept cu nerăbdare să adaug Australia la cercul din ce în ce mai mare al partenerilor comerciali care împărtășesc aceeași viziune. În perioade dificile, este încurajator să vedem că Australia împărtășește angajamentul nostru față de o agendă comercială pozitivă, precum și ideea că acordurile comerciale adecvate sunt un câștig pentru ambele părți. Rezultatul negocierilor noastre va fi un acord care oferă beneficii clare atât pentru UE, cât și pentru Australia. Acest lucru va permite sporirea oportunităților economice pentru întreprinderile mici și mari și va crea locuri de muncă.”

UE este deja cel de-al doilea mare partener comercial al Australiei. Comerțul bilateral cu mărfuri dintre UE și Australia a crescut constant în ultimii ani, ajungând la aproape 48 de miliarde euro anul trecut. Sectoarele care alcătuiesc cea mai mare parte din exporturile UE către Australia sunt echipamentele de transport, mașinile și utilajele, produsele chimice, produsele alimentare și serviciile. Comerțul bilateral cu servicii se ridică la aproximativ 28 de miliarde euro. Acordul ar putea duce la creșterea cu peste o treime a comerțului cu bunuri desfășurat între cei doi parteneri.

Prima rundă oficială de discuții dintre echipele de negociatori ale părților implicate va avea loc la Bruxelles, în perioada 2 - 6 iulie.

Negocierile au fost lansate de comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, împreună cu prim-ministrul australian Malcolm Turnbull și ministrul australian al comerțului, Steven Ciobo.

Context

Deschiderea negocierilor cu Australia face parte din agenda UE pentru un comerț deschis și echitabil. La 22 mai, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord comercial între UE și Australia. Până în prezent, UE și Australia și-au desfășurat relațiile comerciale și economice în conformitate cu Cadrul de parteneriat UE-Australia din 2008.

 

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Kinga MALINOWSKA (+32 2 2 295 13 83)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Materiale video și foto ale vizitei oficiale a comisarului european Cecilia Malmström

Negocierile comerciale UE - Australia

Fișă informativă

Relatări ale exportatorilor


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană