Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.06.2018 - Negocierile UE-Marea Britanie, în temeiul articolului 50, avansează
ED Targoviste

Într-o declarație comună publicată în 19 iunie, Comisia Europeană și Regatul Unit arată cum au progresat negocierile cu privire la condițiile proiectului de acord de retragere, în raport cu ultima rundă de negocieri, derulată în perioada 16-19 martie 2018.

Noile elemente asupra cărora s-a convenit sunt prezentate în detaliu la punctele 3 și 4 din Declarația comună. Regatul Unit își afirmă în același timp angajamentul de a căuta soluții la chestiunile de separare rămase.

Michel Barnier, negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru negocierile în temeiul articolului 50, a spus: „Progresele de astăzi se datorează străduinței și devotamentului ambelor echipe de negociere, cărora țin să le mulțumesc. Am avansat în chestiuni de separare în care întreprinderile europene au nevoie de certitudine, cum ar fi vămile, TVA-ul, Euratom și certificatele pentru mărfuri. Este de salutat și angajamentul Regatului Unit de a găsi un numitor comun în chestiuni precum protecția datelor cu caracter personal și indicațiile geografice. Rămân însă divergențe semnificative referitoare la Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord. Aș dori să reamintesc că acordul de retragere trebuie să conțină o soluție de rezervă („backstop”) pe deplin funcțională pentru Irlanda și Irlanda de Nord. Voi prezenta situația actuală a negocierilor Consiliului European și Parlamentului European. Astăzi am făcut un pas important în negocieri, dar mai avem mult de lucru până în octombrie.”

Etapele următoare

Michel Barnier va prezenta stadiul actual al negocierilor atât Consiliului European (articolul 50), în cadrul reuniunii care va avea loc în zilele de 28-29 iunie 2018, cât și Parlamentului European. Negocierile privind acordul de retragere vor continua în săptămânile următoare, la fel ca și discuțiile referitoare la cadrul pentru relațiile viitoare.

Consultați on-line agenda negocierilor din săptămâna aceasta.

Context

La 28 februarie 2018, Comisia Europeană a publicat un proiect de acord dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit privind retragerea. Acest proiect traducea în termeni juridici Raportul comun al negociatorilor din partea Uniunii Europene și a Guvernului Regatului Unit privind progresele realizate în faza 1 a negocierilor, publicat la 8 decembrie 2017, și propunea textul pentru acele chestiuni nesoluționate privind retragerea care sunt menționate, dar nu stabilite în detaliu, în Raportul comun. De asemenea, acesta includea un proiect de protocol privind Irlanda/ Irlanda de Nord. Atât UE, cât și Regatul Unit au recunoscut că situația unică a insulei Irlanda impune o soluție aparte. Ambele părți s-au angajat deja să includă în acordul de retragere o soluție de rezervă funcțională din punct de vedere juridic.

La 19 martie 2018, UE și Regatul Unit au publicat o versiune actualizată a acordului de retragere, evidențiind (cu verde, galben și alb) domeniile de acord și dezacord între negociatorii UE și cei ai Regatului Unit.

La 23 martie 2018, Consiliul European (articolul 50) a salutat acest acord și a adoptat o serie de orientări privind cadrul viitoarei relații dintre UE și Regatul Unit. Discuțiile referitoare la aceste aspecte continuă.

Ar trebui ca UE și Regatul Unit să ajungă la o versiune finală a acordului de retragere și la o declarație politică privind cadrul viitoarei relații până în octombrie 2018, pentru a permite ratificarea la timp de către Parlamentul European, Consiliu (articolul 50) și Regatul Unit, în conformitate cu propriile sale cerințe constituționale.

 

Persoane de contact pentru presă:

Margaritis SCHINAS (+ 32 2 296 05 24)

Daniel FERRIE (+32 2 298 65 00)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile:

Declarația comună, 19 iunie 2018

Orientările Consiliului European (articolul 50), martie 2018

Pagina Grupului de lucru „articolul 50” 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană