Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.09.2018 - TVA: statele membre UE încă pierd venituri de aproape 150 de miliarde €
ED Targoviste

Venituri de aproape 150 de miliarde euro din taxa pe valoare adăugată (TVA) au fost pierdute în 2016, la nivelul UE, cu circa 12% mai puțin față de anul precedent, arata un studiu publicat astăzi, 21 septembrie, de Comisia Europeană. Potrivit datelor, deficitul de încasare a TVA-ului a scăzut în 22 de state membre, însă a crescut în șase dintre țările UE: România, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia și Franța.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Statele membre au îmbunătățit colectarea TVA-ului pe întreg teritoriul UE, ceea ce este lăudabil și trebuie recunoscut. Este însă inacceptabil ca bugetele naționale să piardă 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci când 50 de miliarde din această sumă umflă buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude și probabil chiar ale teroriștilor. Această situație se va îmbunătăți substanțial numai prin reforma în domeniul TVA pe care am propus-o cu un an în urmă. Invit statele membre să avanseze în direcția sistemului definitiv de TVA înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019.”

România a are cea mai slabă rată de colectare a TVA din UE, cu o pierdere de 36% în 2016 (cu 2 puncte procentuale peste anul anterior). În schimb, Bulgaria, Letonia, Cipru și Țările de Jos au înregistrat performanțe foarte bune, și anume o scădere de peste 5 puncte procentuale a pierderilor din TVA în fiecare dintre aceste patru țări.

În termeni nominali, deficitul de încasare a TVA-ului a scăzut cu 10,5 miliarde de euro, ajungând la 147,1 miliarde de euro în 2016, adică la 12,3 % din veniturile totale din TVA față de 13,2 % în anul precedent. Performanțele individuale ale statelor membre variază încă în mod semnificativ.

Așa-numitul „deficit de încasare a TVA-ului” indică diferența dintre veniturile din TVA preconizate și suma colectată efectiv. Deși s-au înregistrat progrese mari în ceea ce privește îmbunătățirea colectării și a gestionării TVA-ului la nivelul UE, statele membre ar trebui să avanseze în acest moment către un acord cât mai rapid asupra reformei mult mai ample menite să reducă frauda în materie de TVA în sistemul UE, așa cum a propus Comisia anul trecut. Această reformă profundă ar îmbunătăți și ar moderniza sistemul atât pentru guverne, cât și pentru mediul de afaceri și l-ar face astfel mai robust și mai simplu de utilizat de către companii.

Context

Studiul privind deficitul de încasare a TVA-ului este finanțat din bugetul UE, iar constatările sale sunt relevante atât pentru Uniune, cât și pentru statele membre, dat fiind că TVA-ul are un aport important la bugetul Uniunii și la bugetele naționale. Studiul aplică o metodologie „de sus în jos”, folosind datele din conturile naționale pentru estimarea deficitelor de încasare a TVA-ului.

Pentru prima dată, raportul din 2018 include o analiză mai amplă a efectului unor factori externi, cum ar fi structura de producție a economiei și șomajul, precum și a celor aflați sub controlul direct al administrației fiscale, de exemplu dimensiunea administrației fiscale și cheltuielile informatice. Acest aspect este deosebit de important dat fiind că sporirea investițiilor în IT conduce în mod normal la o reducere a deficitului de încasare a TVA-ului, după cum se precizează în recomandările făcute anterior de Comisie statelor membre.

 

Persoane de contact pentru presă:

Johannes BAHRKE (+32 2 295 86 15)

Patrick McCullough (+32 229 87183)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Pentru mai multe informații, a se consulta secțiunea „Întrebări și răspunsuri” (FAQ).

Puteți consulta aici raportul complet și o fișă informativă.

MATERIAL VIDEO: Comisarul Moscovici pe tema combaterii fraudei în materie de TVA


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană