Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.09.2018 - Inițiativă cetățenească europeană: „Eat ORIGINal! Unmask your food”
ED Targoviste

Colegiul comisarilor a decis, în 19 septembrie, înregistrarea inițiativei cetățenești europene intitulată „Eat ORIGINal! Unmask your food”. Obiectivul său este de a impune declararea obligatorie a originii pentru toate produsele alimentare, în scopul de a preveni fraudele, de a proteja sănătatea publică și de a garanta dreptul consumatorilor de a fi informați.

Decizia Comisiei de a înregistra inițiativa se referă doar la admisibilitatea juridică a propunerii. Comisia nu a analizat conținutul inițiativei în această etapă.

Înregistrarea inițiativei va avea loc la 2 octombrie 2018 și este punctul de plecare al unui proces care va dura un an, timp în care organizatorii vor strânge semnături în sprijinul inițiativei. Dacă, după un an, inițiativa va beneficia de un milion de declarații de susținere din cel puțin șapte state membre, Comisia va avea la dispoziție trei luni pentru a lua o decizie: fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, în ambele cazuri trebuind să își argumenteze decizia.

Context

Inițiativele cetățenești europene au fost introduse de Tratatul de la Lisabona, fiind lansate ca instrumente prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru în aprilie 2012, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană, care pune în aplicare dispozițiile din tratat.

Odată înregistrată oficial, o inițiativă cetățenească europeană dă posibilitatea ca un număr de un milion de cetățeni din cel puțin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună un act juridic în domeniile în care Comisia are competența de a acționa.

Condițiile de admisibilitate, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind inițiativa cetățenească europeană, sunt: acțiunea propusă să nu se afle în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act legislativ, să nu fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și să nu contravină în mod vădit valorilor Uniunii.

 

Pagini utile

Textul integral al inițiativei cetățenești europene propuse, „Eat ORIGINal” (link activ începând cu 2 octombrie)

Alte inițiative cetățenești europene pentru care se strâng semnături în prezent

Site-ul web al inițiativei cetățenești europene

Regulamentul privind inițiativa cetățenească europeană

Forumul inițiativei cetățenești europene


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană