Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.01.2019 - Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Comisia Europeană publică un nou studiu despre antisemitism
ED Targoviste

Înainte de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, care va avea loc la  27 ianuarie, Comisia Europeană a publicat rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind percepția europenilor asupra antisemitismului.

  • 29% dintre români consideră că antisemitismul a scăzut la nivel național, în ultimii 5 ani, comparativ cu media UE28 de 10%
  • 31% dintre români consideră că Holocaustul este predat suficient în școli, față de 43% - media UE28
  • 29% dintre români sunt de părere că modul în care sunt percepuți evreii este influențat de conflictele din Orientul Mijlociu, comparativ cu 54% - media UE28.

Descarcă fișa informativă

Prim vicepreședintele CE Frans Timmermans a declarat – "Din păcate, antisemitismul încă își face simțită prezența nefastă  peste tot în Europa. În timp ce ura a devenit din nou o unealtă politică, comunitățile noastre evreiești trăiesc deseori în teamă de discriminare, violență și abuz. De fiecare dată când respectul mutual și toleranța sunt contestate, antisemitismul va crește. Așadar, este esențial ca fiecare cetățean european să cunoască și să înțeleagă ororile pe care antisemitismul le-a provocat în istorie. În timp ce ultimii supraviețuitori ai Holocaustului se sting din viață, responsabilitatea de a păstra memoria acestor pagini întunecate din istorie vie cade pe umerii noștri și ai generațiilor viitoare. Este datoria noastră sacră să onorăm memoria a șase milioane de victime. Ca aceștia să nu fie uitați, ca să nu retrăim ororile trecutului."

 

La rândul său, comisarul european Vera Jourová a adăugat: "Poate considerăm inerentă prezența comunităților evreiești în Europa. Dar la 74 de ani după sfârșitul Holocaustului, știm că aceste comunități nu sunt un dat. Având în vedere toate inițiativele, sper cu sinceritate că eforturile depuse împotriva antisemitismului, avansate de Comisia Juncker, vor marca o evoluție pentru comunitatea evreiască din Europa."

Rezultatele studiului demonstrează existența unui deficit de percepție privind antisemitismul – în timp ce 89% dintre evrei spun că antisemitismul a crescut semnificativ în ultimii 5 ani, doar 36% din publicul general are o percepție similară. În medie, 4 din 10 europeni cred că Holocaustul este predat suficient în școli. 35% dintre respondenți nu știu că negarea Holocaustului este o infracțiune.

Studiul a avut 27.600 de respondenți din cele 28 de state membre. Ziua Comemorării Holocaustului marchează momentul când, în urmă cu 74 de ani, forțele Aliate au eliberat lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană