Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
09.10.2019 - Bugetul UE: Comisia contribuie la pregătirea noilor programe de coeziune prin publicarea indicelui competitivității regionale și a sondajului Eurobarometru
ED Targoviste

Ieri, 7 octombrie, Comisia a publicat Indicele competitivității regionale 2019 și un sondaj Eurobarometru privind politica regională. Aceste publicații vor ajuta autoritățile din statele membre responsabile cu elaborarea viitoarelor programe de coeziune pentru perioada bugetară 2021-2027 a UE să evalueze opinia publică, să identifice activele regionale și să direcționeze mai bine investițiile.

Negocierile privind următorul buget al UE pentru 2021-2027 și viitoarea politică de coeziune sunt în curs de desfășurare cu Parlamentul European și cu statele membre. În paralel, Comisia a inițiat o discuție cu toate țările UE cu privire la prioritățile programelor viitoarei politici de coeziune, pentru ca investițiile UE să poată fi disponibile pe teren cât mai curând posibil. Indicele competitivității și sondajul Eurobarometru urmăresc să alimenteze acest proces de programare.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea și pentru politica regională, a declarat: „Cu cât mai devreme vor fi finalizate noile programe din cadrul politicii de coeziune, cu atât mai repede vor fi disponibile fondurile UE pe teren. Comisia ajută în mod activ statele membre să își conceapă programele și atât indicele competitivității regionale, cât și sondajul Eurobarometru publicate astăzi oferă informații utile cu privire la direcționarea investițiilor publice și ale UE.

Indicele competitivității regionale în 2019

Actualizat la fiecare trei ani, indicele competitivității regionale permite regiunilor să monitorizeze și evalueze evoluția lor în timp și în comparație cu alte regiuni.

Cu ajutorul instrumentului său web interactiv, atât factorii de decizie, cât și cetățenii pot vedea care este punctajul regiunii lor în ceea ce privește inovarea, guvernanța, transportul, infrastructura digitală, sănătatea sau capitalul uman. Prin sprijinirea regiunilor pentru a-și identifica punctele forte și punctele slabe și prin direcționarea investițiilor publice, indicele poate fi un instrument puternic pentru pregătirea noilor programe.

Sondajul Eurobarometru privind conștientizarea și percepția politicii regionale de către cetățeni

Sondajul flash Eurobarometru privind conștientizarea și percepția politicii europene de către cetățeni arată că marea majoritate a europenilor (81 %) consideră că proiectele finanțate de UE au un impact pozitiv asupra vieții lor, atunci când sunt la curent cu aceste proiecte (doar 40 %).

Comisia a subliniat necesitatea unei comunicări mai ample din partea autorităților responsabile de program și a beneficiarilor proiectelor finanțate de UE și a stabilit noi cerințe în propunerea sa pentru următoarea politică de coeziune. Aceste cerințe prevăd un plan de comunicare pentru toate programele, activități pe platforme de comunicare socială și organizarea de evenimente în jurul unor proiecte importante.

Potrivit sondajului Eurobarometru, majoritatea respondenților au afirmat că UE ar trebui să investească mai mult în educație, sănătate sau infrastructuri sociale (91%) și în mediu (90%) și ar trebui să se concentreze asupra regiunilor cu un nivel ridicat al șomajului (69%), a zonelor urbane defavorizate (54%) și a zonelor îndepărtate și montane (52%).

Aceste rezultate sunt coerente cu prioritățile de politică propuse de Comisie pentru următoarea politică de coeziune și oferă o imagine de ansamblu asupra priorităților cetățenilor la nivel național. Defalcarea răspunsurilor pe țări este disponibilă aici.

Context

Conform propunerii sale privind viitoarea politică de coeziune, prezentată la 29 mai 2018, Comisia sprijină statele membre în cadrul exercițiului de programare, pentru a permite demararea rapidă a investițiilor pe teren.

În special, Comisia a publicat un amplu pachet de simplificare, orientări specifice fiecărei țări privind investițiile, ca parte a semestrului european, și instrumente precum indicele competitivității regionale sau sondajul Eurobarometru privind politica regională.

Acestea sunt prezentate în contextul Săptămânii europene a orașelor și regiunilor 2019 care demarează astăzi la Bruxelles.

Pentru informații suplimentare

Indicele competitivității regionale în UE, 2019

Sondajul flash Eurobarometru 480 privind conștientizarea și percepția politicii regionale de către cetățeni  

Persoane de contact pentru presă: Christian SPAHR (+32 2 295 61 53)Persoane de contact pentru presă:

Sophie DUPIN DE SAINT-CYR (+32 2 295 61 69)

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană