Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
07.04.2020 - Coronavirusul: Comisia încurajează și facilitează tratamentul transfrontalier al pacienților și desfășurarea de personal medical în alte state membre
ED Targoviste

Pandemia de coronavirus supune sistemele de sănătate din întreaga UE unei presiuni tot mai mari și fără precedent. Pentru a sprijini și a încuraja cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale între autoritățile naționale, regionale și locale, Comisia a emis astăzi orientări practice pentru statele membre. Cooperarea transfrontalieră poate contribui la reducerea presiunii asupra spitalelor suprasolicitate, prin transferul de pacienți care suferă de coronavirus la tratament în statele membre în care sunt disponibile locuri în spitale. Comisia va sprijini, de asemenea, statele membre sau organizațiile neguvernamentale să trimită echipe calificate de personal medical pentru a oferi asistență la nivel transfrontalier.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis  Schinas,  a declarat: „Unitatea și solidaritatea la nivelul UE sunt vitale în lupta împotriva coronavirusului. Cooperarea transfrontalieră poate face diferența în ceea ce privește salvarea de vieți, reducând presiunea asupra structurilor de asistență medicală suprasolicitate din statele membre. Confruntați cu cea mai mare criză a ultimelor generații, nu vom lăsa niciun element nevalorificat în răspunsul nostru colectiv.”

Comisara Stella  Kyriakides, responsabilă cu sănătatea și siguranța alimentară, a declarat: „ Putem depăși criza coronavirusului doar împreună. Cooperarea dintre statele membre este esențială și salvează vieți. Solidaritatea UE a fost tangibilă în ultimele săptămâni: sunt state membre care tratează pacienți din țările învecinate chiar dacă sunt ele însele suprasolicitate. Acesta înseamnă UE cu tot ceea ce are ea mai bun, iar prin orientările noastre de astăzi dorim să încurajăm tratarea transfrontalieră a mai multor pacienți și desfășurarea de mai mult personal medical din țările UE cu o capacitate suplimentară în locurile unde este cea mai mare nevoie de acesta. Solidaritatea salvează vieți.”

Orientările de astăzi definesc o abordare mai coordonată a cooperării transfrontaliere în domeniul asistenței medicale de urgență. De asemenea, prevăd sprijin și asistență suplimentare furnizate de Comisie autorităților sanitare din statele membre, în special prin:

  • coordonarea cererilor de asistență medicală transfrontalieră prin intermediul Comitetului pentru securitate sanitară,  prezidat de Comisie, și al sistemului UE de alertă precoce și răspuns rapid. Obiectul unor asemenea cereri l-ar putea face, de exemplu, locuri în centrele de terapie intensivă, tratamentul și transferul pacienților sau al echipelor calificate de personal medical. Comisia va monitoriza îndeaproape aceste cereri și asistența disponibilă în statele membre.

  • sprijinirea autorităților sanitare care solicită asistență prin intermediul mecanismului UE de protecție civilă. Mecanismul îi permite Comisiei să coordoneze și să cofinanțeze transportul transfrontalier de urgență al pacienților și al echipelor calificate de personal medical.

  • stabilirea unor modalități referitoare la mobilitatea transfrontalieră a pacienților și clarificarea măsurilor care trebuie luate pentru rambursarea costurilor medicale ale tratamentul transfrontalier în conformitate cu Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

  • încurajarea desfășurării de echipe calificate de personal medical la nivel transfrontalier. De asemenea, Comisia încurajează autoritățile locale, regionale și naționale din domeniul sănătății să utilizeze acordurile bilaterale și regionale existente­ și să clarifice recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale medicale.

  • operarea unui sistem de sprijin pentru managementul clinic, pentru a sprijini profesioniștii din domeniul sănătății să facă schimb de cunoștințe și de expertiză. Sistemul pune la dispoziție o platformă pentru conferințe web care le permite clinicienilor să facă schimb de cunoștințe, să discute și să partajeze cazuri clinice în întreaga UE. *

În plus, în ceea ce privește asistența financiară pentru cooperarea transfrontalieră în domeniul asistenței medicale, Comisia a extins și Fondul de Solidaritate, pentru a acoperi urgențele din domeniul sănătății publice. Mai mult, cheltuielile în materie de sănătate sunt eligibile pentru finanțare din fonduri structurale și s-a prevăzut deja o mai mare flexibilitatecu privire la transferul de fonduri ca parte a răspunsului economic coordonat la epidemia de coronavirus. Nu în ultimul rând, un sprijin suplimentar va fi disponibil și prin intermediul Instrumentului de sprijin de urgență (ESI), prezentat ieri.

Informații suplimentare:

Pagina web a Comisiei dedicată răspunsului UE la epidemia de coronavirus

* Clinicienii și profesioniștii din domeniul sănătății interesați să primească mai multe informații și să se alăture sistemului pot contacta SANTE-COVID-CLINICIANS-NETWORK@ec.europa.eu

Persoane de contact pentru presă

Stefan DE KEERSMAECKER

Telefon +32 2 298 46 80

Mail stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

Darragh CASSIDY

Telefon +32 2 298 39 78

Mail darragh.cassidy@ext.ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană