Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
13.08.2020 - Fondul de solidaritate al UE: Comisia acordă sprijin financiar Croației în urma cutremurului
ED Targoviste

Comisia anunță în 11 august, o primă tranșă a ajutorului financiar în valoare de 88,9 milioane EUR acordat Croației în cadrul Fondului de solidaritate al UE (FSUE), în urma cutremurului devastator care a lovit orașul Zagreb și împrejurimile acestuia la 22 martie 2020. Este vorbe despre o contribuție la eforturile țării de a oferi sprijin populației și de a reface infrastructurile și serviciile esențiale.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Croația și capitala sa au fost victimele unuia dintre cele mai mari dezastre naturale produse în mai bine de un secol, care a cauzat daune și perturbări grave. În plus, catastrofa a avut loc într-un moment în care populația era deja lovită de efectele pandemiei de COVID-19 și ale măsurilor de izolare. Decizia adoptată astăzi are scopul de a reduce povara care apasă asupra țării și demonstrează încă o dată solidaritatea UE în momente dificile.”

Croația va primi în următoarele zile o plată în avans, reprezentând cea mai mare sumă acordată vreodată din FSUE. Între timp, Comisia definitivează analiza cererii prezentate de autoritățile croate și va propune o valoare finală a ajutorului, care urmează să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliu.

Context

La 22 martie 2020, un cutremur puternic a lovit Zagreb, capitala Croației și împrejurimile acesteia. În perioada imediat următoare, a fost activat mecanismul de protecție civilă al UE pentru a oferi un răspuns de urgență, mobilizând corturi, paturi, saltele, încălzitoare și saci de dormit din Slovenia, Ungaria, Austria și Italia pentru a fi trimise rapid în zonele afectate. Comisia a oferit, de asemenea, sprijin pentru operațiunile de salvare și de evaluare a daunelor prin intermediul serviciului Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență(link is external) al UE. Ulterior, Croația a depus o cerere completă de asistență din Fondul de solidaritate al UE la 11 iunie 2020, în termenul regulamentar de 12 săptămâni de la data producerii dezastrului.

FSUE sprijină statele membre ale UE și țările în curs de aderare prin acordarea de asistență financiară în urma unor dezastre naturale grave. De la crearea sa, în 2002, fondul a fost utilizat pentru 88 de catastrofe, acoperind dezastre precum inundații, incendii forestiere, cutremure, furtuni și secete. Până în prezent au fost sprijinite 24 de țări (23 de state membre și o țară în curs de aderare), unele chiar de mai multe ori, asistența acordată ridicându-se la peste 5.5 miliarde EUR. Ca parte a răspunsului UE la pandemia de COVID-19 și la criza sanitară provocată de aceasta, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins recent pentru a acoperi urgențe majore în materie de sănătate publică, iar nivelul maxim al plăților în avans a crescut de la 30 de milioane EUR la 100 de milioane EUR.

Pentru mai multe Informații

Fondul de solidaritate al UE

Lista tuturor intervențiilor din FSUE (până la sfârșitul anului 2019)

Date de contact pentru presă

Vivian LOONELA

Telefon +32 2 296 67 12

Adresă vivian.loonela@ec.europa.eu

Sara SOUMILLION

Telefon +32 2 296 70 94

Adresă sara.soumillion@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană