Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
22.09.2020 - Lupta împotriva cancerului: Îmbunătățirea protecției lucrătorilor împotriva substanțelor chimice cancerigene
ED Targoviste

În fiecare an, în UE sunt identificate aproximativ 120 000 de cazuri de cancer profesional ca urmare a expunerii la agenți cancerigeni la locul de muncă, fapt care duce la aproximativ 80 000 de decese pe an. Pentru a îmbunătăți protecția împotriva cancerului a lucrătorilor, Comisia a propus astăzi, 22 septembrie, limitarea expunerii acestora la substanțele chimice cancerigene. Această a patra revizuire a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni stabilește valori-limită noi sau revizuite pentru trei substanțe importante: acrilonitril, compuși de nichel și benzen.

Estimările arată că mai mult de 1,1 milioane de lucrători dintr-o gamă largă de sectoare vor beneficia de o protecție îmbunătățită datorită noilor norme. Propunerea de astăzi este prima inițiativă legată de angajamentul Comisiei de a lupta împotriva cancerului în cadrul viitorului Plan european de luptă împotriva cancerului.

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „Un loc de muncă ar trebui să fie un loc sigur și, cu toate acestea, cancerul este cauza a jumătate dintre decesele profesionale. Actualizarea de astăzi a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni este una dintre primele etape ale planului nostru ambițios de luptă împotriva cancerului. Aceasta arată că suntem hotărâți să acționăm și că nu vom face compromisuri în ceea ce privește sănătatea lucrătorilor. În contextul crizei sanitare majore cauzate de Covid-19, ne vom înteți eforturile pentru a ne asigura că lucrătorii europeni sunt protejați. Vom analiza modalități concrete de realizare a acestui obiectiv prin intermediul viitorului cadru strategic în materie de securitate și sănătate în muncă. ”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Reducerea suferinței cauzate de cancer este o prioritate pentru noi și, în acest scop, prevenirea este esențială. Astăzi facem un pas important pentru a-i proteja pe lucrătorii noștri de expunerea la substanțe periculoase la locul de muncă și pentru a demara activitatea în cadrul viitorului nostru Plan european de luptă împotriva cancerului. Cu ajutorul acestui plan, vom urmări să abordăm principalii factori de risc ai cancerului pentru toate părțile implicate, dar și să ghidăm pacienții în fiecare etapă a experienței lor și să contribuim la îmbunătățirea vieții celor afectați de această boală.”

Trei valori-limită noi sau revizuite

Directiva privind agenții cancerigeni și mutageni este actualizată periodic în conformitate cu noile dovezi științifice și date tehnice. Ultimele trei actualizări au abordat expunerea lucrătorilor la 26 de substanțe chimice. Propunerea de astăzi adaugă limite de expunere profesională noi sau revizuite pentru următoarele substanțe:

  • acrilonitril (limită nouă);
  • compuși de nichel (limită nouă);
  • benzen (limită de jos revizuită).

Avantaje pentru lucrători și întreprinderi

Introducerea unor limite de expunere profesională noi sau revizuite pentru acrilonitril, compuși de nichel și benzen va aduce avantaje clare pentru lucrători. Cazurile de cancer profesional și de alte boli grave profesionale vor fi prevenite, îmbunătățindu-se astfel sănătatea și calitatea vieții.

De asemenea, propunerea va aduce beneficii întreprinderilor prin reducerea costurilor cauzate de cancerul și de bolile profesionale, cum ar fi costurile legate de absenteism și de plata asigurărilor.

Elaborarea propunerii și etapele următoare

Această inițiativă a fost elaborată în strânsă colaborare cu oameni de știință și cu reprezentanți ai lucrătorilor, ai angajatorilor și ai statelor membre ale UE. Partenerii sociali (sindicatele și organizațiile patronale) au fost, de asemenea, implicați în consultări în două etape.

Propunerea Comisiei va fi discutată de Parlamentul European și de Consiliu.

Context

Comisia se angajează să intensifice lupta împotriva cancerului și va prezenta, înainte de sfârșitul anului 2020, Planul european de luptă împotriva cancerului. Planul va sprijini statele membre în eforturile lor de îmbunătățire a prevenirii, depistării și gestionării cancerului în UE, reducând în același timp inegalitățile în materie de sănătate între statele membre și în interiorul acestora.

În Comunicarea sa pe tema „O Europă socială puternică pentru tranziții juste” Comisia s-a angajat să revizuiască strategia privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM), pentru a aborda, printre altele, expunerea la substanțe periculoase, în vederea menținerii standardelor ridicate ale UE în materie de securitate și sănătate în muncă. Pilonul european al drepturilor sociale, proclamat în comun de Parlamentul European, Consiliu și Comisie în cadrul Summitului social pentru creștere și locuri de muncă echitabile la 17 noiembrie 2017, consacră dreptul lucrătorilor la un mediu de lucru sănătos, sigur și bine adaptat, care include protecția împotriva agenților cancerigeni.

Îmbunătățirea în continuare a protecției lucrătorilor împotriva cancerului profesional este cu atât mai importantă cu cât, potrivit EU-OSHA , cancerul este prima cauză a mortalității profesionale în UE: 52 % din decesele anuale legate de locul de muncă sunt atribuite în prezent cancerului profesional, în comparație cu 24 % atribuite bolilor circulatorii, 22 % atribuite altor boli și 2 % atribuite vătămărilor.

Această inițiativă este cea de a patra revizuire a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni. În ultimii ani, Comisia a propus trei inițiative de modificare a acestui act legislativ. Aceste trei inițiative au fost adoptate de Parlamentul European și de Consiliu în decembrie 2017, în ianuarie 2019 și în iunie 2019 și au vizat 26 de substanțe.

Pentru mai multe Informații

Propunere a Comisiei referitoare la cea de a patra revizuire a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni.

Întrebări și răspunsuri/MEMO: Lupta împotriva cancerului: Comisia propune îmbunătățirea protecției lucrătorilor

Urmăriți activitatea comisarului Nicolas Schmit pe Twitter(link is external)

Abonați-vă la buletinul informativ electronic gratuit al Comisiei Europene privind ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și incluziunea

Date de contact pentru presă

Marta WIECZOREK

Telefon +32 2 295 81 97

Adresă marta.wieczorek@ec.europa.eu

Flora MATTHAES

Telefon +32 2 298 39 51

Adresă Flora.MATTHAES@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană