Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
30.10.2020 - Consiliul European pentru Inovare investește în tehnologii revoluționare: peste 3 milioane de euro pentru un proiect la care participă și un reprezentant din România
ED Targoviste

În ultima rundă de investiții din cadrul proiectului-pilot „Pathfinder Open” al Consiliului European pentru Inovare (CEI), finanțat prin programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020, au fost selectate 58 de tehnologii noi de mare impact. Proiectul X-PIC, din care face parte și România prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – INCDTIM Cluj-Napoca, X-PIC, va beneficia de 3.075.000 de euro.

Este cel mai mare buget (191 milioane EUR), cel mai mare număr de proiecte selectate (58) și cel mai mare număr de candidaturi (902) pentru acest tip de finanțare, ceea ce contribuie la transformarea ideilor de cercetare cu riscuri și cu impact ridicate în tehnologii noi. Printre ideile sprijinite în cadrul acestei runde se numără un concept cu totul nou privind transformarea căldurii reziduale de calitate inferioară în energie electrică și roboți comestibili și alimente robotizate care ar putea furniza nutriție vitală oamenilor și animalelor în situații de urgență.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat:

Gama de idei complet noi primite pentru proiectul Pathfinder al CEI prezintă inovațiile incredibile care necesită sprijin din partea UE. Investițiile în cercetare și inovare înseamnă că putem sprijini mult mai multe dintre aceste tehnologii care urmează încă să fie descoperite și cercetători și antreprenori vizionari, făcând astfel ca Europa să devină mai competitivă și garantând faptul că aceasta va conduce următorul val de inovare.

Țările din care provin cele mai multe proiecte selectate sunt Germania, Italia, Spania, Franța și Elveția, aproape 30 % dintre ele fiind conduse de cercetători femei; 26 % dintre proiecte au fost clasificate drept „tehnologii ecologice” menite să sprijine obiectivele pactului verde european.

Pe lângă o parte din bugetul de 191 de milioane de euro, proiectele selectate vor primi și acces la servicii de asistență și îndrumare pentru accelerarea dezvoltării întreprinderilor. În urma succesului fazei-pilot a CEI (2018-20), se preconizează că un Consiliu European pentru Inovare cu funcții depline va fi lansat la începutul anului viitor în cadrul programului Orizont Europa, noul program de cercetare și inovare al UE, cu finanțare sporită pentru tehnologiile inovatoare.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană