Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.11.2021 - Faceți cunoștință cu UFI: codul care reunește informații despre produsele care conțin substanțe chimice nocive
ED Targoviste

Ideea codului UFI este simplă. Este un identificator unic de formulă, compus din 16 caractere, care reunește informații despre produs, utilizările acestuia, ingrediente și toxicitate.

În caz de expunere accidentală, a dumneavoastră sau a unui membru al familiei, la un produs care conține substanțe chimice nocive, în majoritatea cazurilor, primul punct de contact este un centru de informare toxicologică sau unitatea medicală de urgență.

În anii trecuți, centrele de informare toxicologică au estimat că în 40 % dintre apelurile primite au întâmpinat dificultăți în a identifica rapid și corect produsul implicat, ceea ce a determinat recomandarea unui tratament excesiv de precaut.

Prin urmare, începând din ianuarie 2021, atunci când solicitați sfaturi medicale în UE, vi se poate solicita codul UFI pe care îl găsiți pe eticheta anumitor produse chimice de zi cu zi.

Ideea codului UFI este simplă. Este un identificator unic de formulă, format din 16 caractere, care reunește informații despre produs, despre utilizările acestuia, despre ingrediente și despre toxicitate. Având codul la îndemână, este mai ușor și mai rapid pentru operatorii din centrele de informare toxicologică să vă ofere sfaturi, dumneavoastră sau medicului dumneavoastră, cu privire la tratamentul corect, dacă este cazul.

 

Unde se găsește codul UFI pe etichetă?

Ambalajul poate avea orice formă și orice dimensiune. Prin urmare, codul UFI nu va fi plasat întotdeauna exact în același loc pe eticheta fiecărui produs. Codul UFI trebuie să fie însă întotdeauna clar vizibil pe produs, lângă marcă sau numele comercial ori lângă informațiile despre pericole, care conțin, de exemplu, pictograme și sfaturi pentru folosirea produsului în condiții de siguranță.

Codul UFI poate să apară chiar direct pe produs sau pe un autocolant, dar, în orice caz, niciodată pe fundul ambalajului.

Ce produse au un cod UFI?

Codul UFI se găsește pe produsele care sunt clasificate ca prezentând pericole pentru sănătate sau pericole fizice, în conformitate cu Regulamentul UE privind clasificarea, etichetarea și ambalarea. Produsele clasificate sunt cele care afișează o pictogramă și care pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră dacă nu sunt utilizate corect.

Exemple de tipuri de produse pe care puteți găsi codul UFI:

·       Adezivi, de exemplu sticuri de lipici obișnuit sau adezivi mai specializați pentru tapet sau pardoseală;

·       Produse de tratare a aerului, de la deodorante pentru încăperi la lumânări parfumate;

·       Materiale pentru artă și lucru manual, inclusiv vopsele pentru degete sau pentru hobby;

·       Produse de curățare și întreținere atât pentru interior, de exemplu bucătărie sau baie, cât și pentru exterior, de exemplu terase sau alei pietruite.

·       Produse de curățare specializate, inclusiv cele destinate curățării mașinilor sau a încălțămintei;

·       Detergenți pentru spălat rufe, agenți de îngrijire pentru mașini de spălat rufe sau vase, precum și emolienți pentru țesături;

·       Amestecuri pentru țigarete electronice;

·       Produse chimice pentru grădină, de exemplu îngrășăminte și pesticide;

·       Produse pentru construcția de locuințe, precum betonul si mortarul;

·       Vopsele și straturi de acoperire;

·       Combustibili, de exemplu lichide de aprins focul pentru grătar și combustibil lampant;

·       Cerneluri și tonere pentru imprimante.

Dacă nu puteți găsi codul UFI, acest lucru se poate întâmpla din cauză că întreprinderile au posibilitatea de a-l adăuga pe etichete până la începutul anului 2025, în cazul în care produsul lor era deja pe piață înainte de 2021.

Nici pe etichetele unor produse cosmetice cum ar fi, de exemplu, vopselele de păr, șampoanele, fixativele de păr sau pe produsele farmaceutice nu veți găsi un cod UFI, deoarece acestea sunt reglementate de legi diferite.

Mai multe informații sunt disponibile aici.

Detalii

Data publicării

11 noiembrie 2021



NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană