Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.03.2022 - „Hashtag”-ul Kremlinului referitor la „războiul ZE” | via EUvsDISINFO
ED Targoviste

Sursa articolului: https://euvsdisinfo.eu/ro/hashtag-ul-kremlinului-referitor-la-razboiul-…

Săptămâni înainte de atacul rus al Ucrainei, specialiștii militari au început să întrebe despre marcajele ciudate de pe vehiculele armate comasate în lungul frontierelor. Mai multe vehicule aveau un semn „Z” alb pe uși sau pe capote și experții au încercat să înțeleagă ce înseamnă.

Acum știm.

„Z”-ul este o încercare de a crea un simbol „cool” al războiului. „Z”-ul este folosit pentru „hashtag”-uri pe platformele de comunicare socială. „#ZaМир” – pentru pace. Condiția preliminară a Kremlinului pentru război a fost o minciună; încercarea de „vânzare” a războiului, adică a Operațiunii speciale, este o minciună. Nici măcar cuvântul „război” nu trebuie folosit; autoritățile ruse au interzis organizațiilor de mass-media să numească războiul război.

Litera „Z” din alfabetul latin funcționează ca o etichetă ușor de recunoscut, pe care copii o desenează pe pereți. Litera corespunzătoare din alfabetul chirilic „З” arată ca cifra 3 (trei) și utilizarea acesteia ar fi declanșat o avalanșă de glume referitoare la nota 3 – cea mai mică notă de trecere – „suficient”. Cuvântul rus „троечник” se traduce în general ca „mai lejer”. Specialiștii în marketing ar spune că acest lucru „nu dă bine”.

Război postmodern

Jurnalistul rus Maksim Trudolyubov scrie un eseu referitor la faptul că Kremlinul a creat de ani de zile un stat rus iluzoriu, în care tot ce este real a fost desconsiderat ca fiind „străin”, extremist” sau „terorist”. Scriitorul Peter Pomerantsev a scris despre acest lucru în cartea sa din 2014 Nimic nu este adevărat și totul este posibil. Vyacheslav Surkov, ajutorul de ani de zile al Kremlinului, un dramaturg profesionist, a elaborat o ideologie de stat, bazată pe un sistem de iluzii postmoderniste.

În acest context, un hashtag simpatic nu este mai puțin important într-o operațiune militară decât muniția și motorina pentru camioane și tancuri.

Dar Z-ul nu este doar simbolul forțelor armate pentru războiul împotriva Ucrainei. Kremlinului încearcă să facă Z-ul simbol al unității ruse. Întâlnim Z-ul într-o petiție din partea unui grup de scriitori destul de necunoscuți, care își exprimă suportul pentru atacul asupra Ucrainei. Consiliul regional din Rostov, din vecinătatea Ucrainei, i-a modificat ortografierea folosind litera latină Z. Vedem Z-ul într-un video al unor bărbați tineri în bluze negre scandând numele conducătorului. Domnul agitat din video condamnă vocile din Rusia care protestează împotriva războiului:

Unii oameni de aici din Rusia, pretinzând că sunt activiști, folosesc sloganuri ipocrite precum „Mi-e rușine” și cheamă oamenii la protest. Străzile din Rusia sunt frontul forțelor noastre armate și nu le vom lăsa neprotejate. Misiunea va fi îndeplinită.

Întâlnim Z-ul și într-o acțiune înfiorătoare, pusă în scenă de managementul unui centru special pentru copii care mor de leucemie. Copii au fost aliniați în afara centrului special pentru a forma litera „Z”, pentru a demonstra sprijinul în favoarea războiului.

Kremlinul atacă Rusia

Bombe Consiliul de Administrație asupra Ucrainei, armata rusă vizează civilii. Din Moldova, la Marea Neagră, și până în Polonia, mai multe sute de mii de ucraineni caută un refugiu în afara zonei de război. Duminică 6 martie, Rusia a organizat un festival coral național, mobilizând cântăreți din întreaga țară pentru a cânta „ZаМир” – „Pentru pace”.

Dar Z-ul nu este doar un mod de minți despre război. Așa cum am văzut din citatul de mai sus, inamicul Rusia este și în interior. Sub egida Z-ului, sunt atacate societatea civilă rusă și toate formele de disidență. Una dintre cele mai vechi și mai respectate organizații ale societății civile din Rusia, Memorial, a fost desemnată drept „agent străin” și i s-a interzis să funcționeze în Rusia. Birourile organizației au fost „percheziționate” de poliție, care a lăsat un mesaj personalului rămas: „Memorialul e terminat” – și un Z mare, caligrafiat cu grijă. Pentru început, Memorial a fost scris greșit, „Memoreal”, dar un ofițer de poliție care știa într-adevăr să citească și să scrie l-a corectat.

Nu avem nicio idee despre procesele decizionale care au precedat atacul ilegal și brutal asupra Ucrainei, dar stabilirea unui simbol cool se pare că a fost o prioritate. Acum, Z-ul a devenit un simbol vizibil al agresiunii împotriva unui vecin pașnic și al opresiunii împotriva propriului popor rus.

Z este ultima literă din alfabetul latin standard. Rezistența Ucrainei oferă speranțe că Z este ultima literă din sistemul represiv al Kremlinului.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană