Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
03.05.2022 - Tinerii români – pro-europeni și optimiști privind viitorul Uniunii
ED Targoviste

74% dintre tinerii români sunt optimiști în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene și arată o mai mare deschidere și susținere pentru politicile europene decât alte categorii de vârstă.

Tot 74% dintre tineri sunt satisfăcuți cu viața pe care o duc, iar 61% dintre ei apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcția bună în viața personală.

Raport național pentru Eurobarometru standard 96 (română) - (1.92 MB - PDF)

Descărcați

 

Prezentare a raportului național (română) - (374.32 KB - PDF)

Descărcați

Tinerii români se declară satisfăcuți cu viața pe care o au în proporție de 64% (grupa de vârstă 15-24 de ani) și 74% (grupa de vârstă 25-34 de ani). 61% dintre cei din grupa 25-34 ani sunt mulțumiți de direcția pe care o ia viața proprie, iar 70% sunt mulțumiți de locul de muncă pe care îl au.

În termeni de principale preocupări, tinerii consideră sistemul de educație una dintre principalele provocări cu care se confruntă, alături de situația economică, șomaj, locuințe și mediul înconjurător și schimbările climatice, și au o opinie pozitivă asupra comerțului liber, ca politică internațională.

Aproximativ 40% dintre tineri declară că nu discută subiecte legate de politica la nivel european, însă majoritatea lor au o percepție pozitivă asupra modului în care funcționează democrația atât în Uniunea Europeană (63%), cât și în România (50%).

În legătură cu Uniunea Europeană, 74% dintre tineri sunt optimiști în ceea ce privește viitorul acesteia, iar aproximativ 55% apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcția bună în Uniune. Tinerii de peste 25 de ani sunt, în mod consecvent, mai deschiși față de politicile europene decât alte categorii de vârstă, având o părere puternic pozitivă despre acestea. Tot ei apreciază că valorile și solidaritatea sunt cele care contribuie la sentimentul de comunitate, alături de economie, educație, statul de drept și cultură.

Majoritatea tinerilor consideră că Uniunea Europeană ar trebui să beneficieze de mijloacele necesare pentru a gestiona mai bine în viitor crize precum pandemia de coronavirus (81%) și apreciază că programul NextGenerationEU va fi eficient în gestionarea efectelor pandemiei (57%).

Context

Eurobarometrul standard este principalul studiu de opinie publică realizat de Comisia Europeană. El este publicat de două ori pe an și se concentrează pe monitorizarea principalelor evoluții din întreaga Uniune Europeană, a priorităților Comisiei Europene și a principalelor evenimente socio-politice de actualitate. Studiul este realizat prin intermediul unor interviuri față-în-față, în toate statele membre și o serie de țări terțe. Ediția de iarnă-primăvară include și un raport național pentru dintre țările din care sunt colectate date.

2022 este Anul european al tineretului, având ca scop sublinierea rolului important jucat de tineri în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv și mai digital.

Pagini utile

Raport național pentru Eurobarometru standard 96

Prezentare a raportului național

Pagina dedicată Eurobarometrului standard 96

Persoană de contact:

Detalii

Data publicării

2 mai 2022

Date de contact

Nume

Roxana Morea

Email

roxana.morea@ec.europa.eu

Phone number

+40-799 988 175


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană