Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
12.04.2018 - Sistemul de informare al pieței interne împlinește 10 ani
ED Targoviste

De la lansarea sa, în 2008, Sistemul de informare al pieței interne (IMI) a facilitat punerea în practică a dreptului cetățenilor UE de a locui, lucra sau face afaceri în alte state membre. În cei 10 ani de funcționare, portalul multilingv on-line a facilitat peste 110.000 schimburi de informații între autoritățile naționale pe teme precum furnizarea de servicii, candidaturile pentru un Card profesional european (CPE) și recunoașterea calificărilor profesionale.

Comisarul european Elżbieta Bieńkowska, responsabil pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: "O piață unică eficientă este esențială pentru creștere și prosperitate în UE. Trebuie să profităm din plin de tehnologiile digitale de ultimă generație pentru a accelera procedurile administrative și a reduce birocrația. IMI a fost esențial în acest sens în cei 10 ani de funcționare, iar în ultimii 2 ani a avut o contribuție majoră la succesul CPE. De asemenea, ar putea servi drept platformă de sprijin pentru noi instrumente inovatoare având scopul de a facilita mobilitatea furnizorilor de servicii, cum ar fi cardurile electronice, în întreaga UE."

Totodată, Comisia a publicat o evaluare a experienței de utilizare a CPE și a procedurilor privind mecanismul de alertă. Lansat în ianuarie 2016, Cardul este disponibil pentru cinci profesii predispuse la mobilitate (asistenți medicali generaliști, farmaciști, fizioterapeuți, ghizi montani și agenți imobiliari). Iar mecanismul de alertă presupune ca țările UE să se avertizeze reciproc cu privire la profesioniștii care lucrează în domeniul sănătății sau al educației minorilor care au restricții sau interdicția de a practica într-un alt stat membru. Evaluarea arată că atât CPE, cât și mecanismul de alertă au contribuit la creșterea siguranței mobilității profesionale și au furnizat valoare adăugată, comparativ cu procedurile tradiționale de recunoaștere a calificărilor. Feedback-ul primit de la părțile interesate a confirmat, de asemenea, că mecanismul de alertă consolidează cooperarea și încrederea autorităților naționale în ceea ce privește mobilitatea în siguranță a profesioniștilor.

Persoane de contact pentru presă:

Ricardo Cardoso – Tel.: +32 229 80100  

Victoria von Hammerstein – Tel.: +32 229 55040

Maud Noyon – Tel. +32 229 80379

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Informații despre IMI

Statistici privind CPE


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană