Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
21.05.2018 - Acțiuni concrete pentru ca piața unică digitală de încredere să devină realitate în curând
ED Targoviste

În 15 mai, cu zece zile înainte de începerea punerii în aplicare a Regulamentului general privind protecția datelor, Comisia Europeană a prezentat un set de acțiuni concrete pe care liderii europeni le pot întreprinde pentru a proteja viața privată a cetățenilor și pentru ca piața unică digitală a UE să devină realitate înainte de sfârșitul anului 2018. Această comunicare a contribuit la discuțiile din 16 mai, de la Sofia, purtate între liderii UE.

Vicepreședintele Comisiei Europene Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală, a declarat: „Datele se află în centrul economiei și societății noastre. Este necesar ca acestea să circule liber, să fie sigure și securizate. Comisia Europeană a prezentat toate propunerile pentru o piață unică digitală; acum este rândul liderilor UE, care dețin cheile, să deblocheze oportunitățile digitale. Acest nou cadru de reglementare ar trebui să fie însoțit de investiții majore în domenii precum securitatea cibernetică, 5G, inteligența artificială și calculul de înaltă performanță.”

Comunicarea vizează două direcții de acțiune:

1. Consolidarea protecției datelor cu caracter personal în UE

Regulamentul general privind protecția datelor le va aduce cetățenilor beneficii precum: un control mai bun asupra modului în care sunt prelucrate datele lor cu caracter personal; politici de confidențialitate ale societăților mai clare; notificări rapide a încălcărilor care aduc prejudicii securității datelor.

Comisia îi invită pe liderii UE să se asigure că autoritățile naționale instituie de urgență toate măsurile restante necesare în vederea pregătirii pentru aplicarea noilor norme în toate statele membre.

Totodată, în dezbatere se mai află Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice, care a fost propus în ianuarie 2017. În această direcție, Comisia îndeamnă Consiliul să convină rapid asupra poziției sale cu privire la acest regulament, astfel încât negocierile cu Parlamentul European să poată începe până în iunie 2018, în vederea adoptării către sfârșitul anului 2018.

2. Măsuri necesare pentru finalizarea unei piețe unice digitale funcționale

De la lansarea Strategiei privind piața unică digitală în luna mai 2015, Comisia a prezentat propuneri pentru toate cele 29 de inițiative identificate ca fiind esențiale pentru o piață unică digitală funcțională. În ansamblu, piața unică digitală ar putea să contribuie cu 415 miliarde euro pe an la economia noastră și să creeze sute de mii de noi locuri de muncă.

Comisia îi invită pe liderii UE să discute și să își facă cunoscută orientarea strategică în vederea: mobilizării investițiilor private și publice necesare pentru utilizarea inteligenței artificiale, rețelelor de conectivitate 5G și a calculului de înaltă performanță; asigurarea că Regulamentul privind fluxul liber al datelor fără caracter personal este aprobat de colegiuitori până în iunie 2018; finalizarea, până la aceeași dată, a Codului comunicațiilor electronice; sprijinirea eforturilor statelor membre de a asigura dobândirea de către cetățeni a competențelor digitale de care vor avea nevoie în economia și societatea digitale.

Context

UE a eliminat deja tarifele de roaming pentru telefonia mobilă în UE și a permis europenilor să călătorească pe teritoriul UE cu abonamentele lor online pentru filme, seriale de televiziune, jocuri video, muzică, programe sportive sau cărți electronice.

Începând cu 9 mai 2018, statele membre trebuie să aplice prima legislație la nivelul UE privind securitatea cibernetică, Directiva privind securitatea rețelelor și a informațiilor, care va fi completată de un set amplu de măsuri pentru consolidarea securității cibernetice în UE. Printre acestea se numără o propunere privind instituirea unei Agenții a UE pentru Securitate Cibernetică, care va ajuta statele membre să facă față atacurilor cibernetice, precum și un nou sistem european de certificare.

 Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Comunicat de presă integral

Regulamentul general privind protecția datelor

Regulamentul privind viața privată și comunicațiile electronice

Piața unică digitală

Strategia privind piața unică digitală

Fișă informativă: O piață unică digitală pentru toți europenii

Fișă informativă: Calendar - acțiunile întreprinse de Comisia Europeană începând din 2015 cu privire la piața unică digitală

Fișă informativă: Norme mai stricte privind confidențialitatea pentru comunicațiile electronice

Comunicare privind finalizarea unei piețe unice digitale de încredere pentru toți


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană