Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
21.05.2018 - Investițiile în cercetare și inovare reprezintă viitorul Europei
ED Targoviste

Noua Agendă europeană pentru cercetare și inovare, prezentată de Comisia Europeană, în 15 mai, propune o serie de acțiuni concrete care să aprofundeze capacitatea de inovare a Europei și să ofere o prosperitate durabilă.

Vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: „Europa deține o capacitate de cercetare de talie mondială și o bază industrială solidă. Însă trebuie să facem mai mult - mult mai mult - pentru a transforma această excelență în succes. Noile megatendințe, precum inteligența artificială și economia circulară, vor produce schimbări profunde în societate și economie. Trebuie să acționăm cu rapiditate pentru a putea conduce noul val de inovare și a stabili un standard pentru concurența mondială.”

Comisia invită liderii UE să discute și să ofere orientare strategică pentru acțiuni precum:

·        garantarea faptului că reglementarea și finanțarea sunt favorabile inovării, prin acordarea de prioritate transpunerii Directivei privind cadrele de restructurare preventivă, aplicarea de către autoritățile publice a orientărilor din 15 mai, adoptarea rapidă a următorului buget 2021-2027 al UE cu alocarea de 100 miliarde euro pentru programe precum Orizont Europa și Euratom, desfășurarea inițiativei VentureEU și  simplificarea suplimentară a normelor UE privind ajutoarele de stat privind acest domeniu;

·        activități de pionierat în domeniul inovării creatoare de piețe, precum înființarea unui Consiliu European al Inovării de mare amploare, cu un buget inițial de 2,7 miliarde euro, care să contribuie la identificarea și intensificarea activităților de inovare cu evoluție rapidă, risc ridicat și potențial puternic pentru a crea piețe complet noi;

·        lansarea unor misiuni de cercetare și inovare la nivelul UE cu obiective îndrăznețe și ambițioase și cu o valoare adăugată europeană puternică, care să încurajeze investițiile și participarea diferitelor sectoare și discipline științifice pentru soluționarea comună a unor provocări.

Investițiile în cercetare și inovare reprezintă investiții în viitorul Europei. Ele ne ajută să concurăm la nivel mondial și să ne păstrăm modelul nostru social unic. Ele îmbunătățesc existența cotidiană a milioane de oameni aici în Europa și în jurul lumii, contribuind la soluționarea unora dintre cele mai mari provocări societale și generaționale cu care ne confruntăm.

Context

Cu doar 7% din populația mondială, Europa atrage 20% din investițiile mondiale în cercetare și dezvoltare, produce o treime din toate publicațiile științifice de calitate și deține o poziție de lider mondial în sectoare industriale precum industria farmaceutică, industria chimică, ingineria mecanică și moda.

Însă Europa a rămas, de asemenea, în urmă în multe domenii. Întreprinderile din UE cheltuiesc mai puțin pentru inovare decât concurentele lor (1,3% din PIB, comparativ cu 1,6% în China, 2% în Statele Unite, 2,6% în Japonia sau 3,3% în Coreea de Sud). Capitalul de risc continuă să fie subdezvoltat în Europa.

 

Persoane de contact pentru presă:

Lucia CAUDET (+32 2 295 61 82)

Maud NOYON (+32 2 298 03 79)

Victoria VON HAMMERSTEIN-GESMOLD (+32 2 295 50 40)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Comunicare: O nouă agendă europeană pentru cercetare și inovare: o ocazie pentru Europa de a modela viitorul

Fișă informativă: O nouă agendă pentru cercetare și inovare: Contribuția Comisiei la Agenda liderilor

Fișă informativă: Povești de succes ale cercetării și inovării în UE


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană