Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.06.2018 - Comisia salută adoptarea unor noi instrumente de combatere a fraudei în UE
ED Targoviste

Statele membre UE au ajuns la un acord politic, în 22 iunie, cu privire la noi instrumente destinate remedierii deficiențelor existente la nivelul Uniunii în privința taxei pe valoarea adăugată (TVA). Acestea pot favoriza frauda pe scară largă în domeniul TVA, care cauzează pierderi de 50 de miliarde euro pe an pentru bugetele naționale ale statelor membre.

După adoptarea deciziei, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, a afirmat: „Noile norme convenite confirmă voința statelor membre de a aborda împreună problema fraudei în materie de TVA. UE înregistrează progrese reale pe calea către reformarea TVA-ului, pentru a crea un sistem adaptat scopului său și eficient în combaterea infractorilor. În ansamblu, pachetul de propuneri al Comisiei privind TVA-ul, din care fac parte aceste norme, va avea un impact profund asupra fraudei în materie de TVA și un efect pozitiv asupra finanțelor publice și bugetelor statelor membre.”

Noile norme, propuse de Comisie în noiembrie 2017, au scopul de a instaura un climat de încredere între statele membre, astfel încât acestea să poată face schimb de informații, și de a stimula cooperarea între autoritățile fiscale naționale și autoritățile de aplicare a legii,  în lupta împotriva organizațiilor infracționale, inclusiv împotriva teroriștilor.

Statele membre vor putea să combată mai rapid și mai eficient frauda în domeniul TVA, inclusiv în mediul online. Se va apela într-o mai mare măsură la sisteme informatice care vor înlocui prelucrarea manuală a datelor.

De acum înainte, informațiile privind TVA-ul și datele operative referitoare la grupurile infracționale organizate implicate în cele mai grave cazuri de fraudă în domeniul TVA vor fi transmise în mod sistematic organismelor de aplicare a legii din UE. În fine, îmbunătățirea coordonării activităților de anchetare între administrațiile fiscale și autoritățile de aplicare a legii la nivel național și la nivelul UE vor garanta faptul că această activitate infracțională cu evoluție rapidă va fi monitorizată și abordată mai rapid și mai eficient. Aceste măsuri vor oferi un impuls major capacității noastre de a urmări și de a stopa autorii fraudelor și infractorii care sustrag venituri fiscale pentru propriul câștig.

Etape următoare

Noile norme de cooperare vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE și vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Întrucât implementarea accesului automat la informațiile colectate de către autoritățile vamale și la datele privind înmatricularea vehiculelor vor necesita noi evoluții tehnologice, punerea în aplicare a normelor va fi amânată până la 1 ianuarie 2020.

Context

Măsurile propuse se bazează pe Propunerile Comisiei pentru o reformă profundă a sistemului de TVA în UE, prezentate în octombrie 2017, precum și pe Planul de acțiune privind TVA-ul „Către un spațiu unic pentru TVA în UE”, prezentat în aprilie 2016.

Sistemul comun privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) joacă un rol important în cadrul pieței unice europene. TVA-ul reprezintă o sursă majoră și tot mai consistentă de venituri pentru UE, generând, în 2015, aproximativ 1.000 de miliarde euro, adică 7% din PIB-ul UE. Una dintre resursele proprii ale UE se bazează, de asemenea, pe TVA.

 

Persoane de contact pentru presă:

Vanessa MOCK (+32 2 295 61 94)

Patrick McCullough (+32 229 87183)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Întrebări și răspunsuri privind noile instrumente de combatere a fraudei în domeniul TVA

Planul de acțiune privind TVA-ul - Către un spațiu unic pentru TVA în UE

Comunicat de presă privind reforma normelor UE în domeniul TVA

Întrebări și răspunsuri privind reforma normelor UE în domeniul TVA

Fișă informativă referitoare la reforma normelor UE în domeniul TVA


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană