Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
29.10.2018 - Erasmus+ 2019: buget de 3 miliarde € și o nouă inițiativă la nivel european
ED Targoviste

Comisia Europeană a publicat astăzi, 24 octombrie, cererea de propuneri de proiecte Erasmus+ pentru anul 2019. Dintr-un buget preconizat să ajungă, în 2019, la 3 miliarde euro, cu 10% mai mare față de 2018, 30 de milioane euro au fost rezervate pentru universitățile europene. Această nouă inițiativă a liderilor UE se înscrie în eforturile comune de instituire a Spațiului european al educației până în 2025.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat: „După un an, Comisia Europeană își respectă promisiunea făcută statelor membre de a construi un spațiu european al educației până în 2025. Depunem eforturi pentru ca învățarea, studiile și cercetarea să nu mai fie blocate de granițe în Europa. Nu vrem ziduri care să împiedice realizarea excelenței, a inovării și a incluziunii în educație. Universitățile europene au un adevărat potențial de a transforma peisajul învățământului superior în Europa și sunt mândru că le oferim un impuls puternic prin programul Erasmus+.”

Cererea de propuneri pentru 2019 din cadrul programului Erasmus+

În cadrul cererii de propuneri pentru 2019 pentru programul Erasmus+ poate solicita finanțare orice organism public sau privat care își desfășoară activitatea în domeniul educației, în cel al formării profesionale, în cel al tineretului și în cel al sportului. În plus, pot solicita finanțare grupurile de tineri care desfășoară activități pentru tineret, dar care nu constituie o organizație de tineret.

Împreună cu cererea de propuneri, Comisia a publicat, de asemenea, astăzi, în toate limbile oficiale ale UE, Ghidul programului Erasmus+, care le oferă solicitanților detalii în legătură cu toate oportunitățile disponibile în cadrul Erasmus+ în 2019 pentru studenți, angajați, stagiari, cadre didactice și alții.

30 de milioane euro pentru universitățile europene

Ca parte a creării unui spațiu european al educației până în 2025, Comisia a propus instituirea de universități europene în Uniunea Europeană.

Ca parte a cererii de propuneri pentru 2019, Comisia va lansa un program-pilot care va sprijini șase alianțe universitare europene, fiecare dintre acestea fiind formată din minimum 3 instituții de învățământ superior din 3 țări, pentru a promova o identitate europeană consolidată, stimulând totodată excelența și contribuind la sporirea competitivității instituțiilor europene de învățământ superior. Pentru alianțele care urmează să fie lansate în perioada 1 septembrie-1 decembrie 2019, solicitanții trebuie să își depună cererile de grant la Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură până la data de 28 februarie a aceluiași an.

Anul viitor ar trebui să urmeze o a doua cerere de propuneri-pilot, în contextul punerii în aplicare pe deplin a inițiativei avute în vedere în cadrul următorului buget pe termen lung al UE, începând din 2021. Obiectivul este construirea a aproximativ douăzeci de universități europene până în 2024.

Context

La Summitul social de la Göteborg din noiembrie 2017, liderii Uniunii Europene au prezentat o viziune pentru Europa bazată pe valorificarea întregului potențial al educației și al culturii de a crea o forță de muncă rezilientă, echitate socială, o cetățenie activă și experiența identității europene în toată diversitatea ei.

Sprijinirea creării universităților europene va contribui la îndeplinirea acestui obiectiv prin reunirea unei noi generații de europeni, care poate coopera și munci în cadrul unor culturi europene și mondiale diferite, în limbi diferite și traversând frontierele, sectoarele și disciplinele academice.

 Pagini utile

Cererea de propuneri Erasmus+

Ghidul programului Erasmus+

Erasmus+

 Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Joseph WALDSTEIN (+ 32 2 29 56184)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană