Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
12.04.2019 - Protecția consumatorilor români: mașinile și îmbrăcămintea ocupă primele locuri pe lista produselor periculoase
ED Targoviste

În data de 5 aprilie, Comisia Europeană și-a publicat raportul pe 2018 privind produsele periculoase notificate prin Safety gate (noua denumire a sistemului de alertă rapidă).

  • La nivel european, Raportul arată că autoritățile au publicat 2 257 de alerte cu privire la produse periculoase. Jucăriile sunt categoria de produse cea mai frecvent notificată (31 %), urmate de autovehicule (19 %) și de îmbrăcăminte, materiale textile și articole de modă (10 %), iar principalele riscuri identificate au fost riscurile chimice și vătămările (25 % pentru fiecare), urmate de riscul de sufocare pentru copii (18 %).
  • La nivel național, cele mai frecvent notificate produse au fost automobilele (33%), urmate de categoria Îmbăcăminte textile și articole de modă (22%). Principalele categorii de risc identificate au fost Leziuni (44%), riscuri chimice (33%) și riscul de sufocare (11%). 

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: Safety gate este un instrument esențial pentru protejarea europenilor de produse periculoase. Un instrument care funcționează. Cu peste 2 000 de alerte și aproape de două ori mai multe rechemări și retrageri de pe piață, raportul arată că se asigură în mod eficace respectarea normelor. Vom continua să colaborăm cu autoritățile naționale și cu țările terțe astfel încât toți consumatorii europeni să fie în siguranță.

Rechemările de produse reprezintă una dintre cele mai obișnuite măsuri de reducere a riscurilor pe care le pot prezenta produsele periculoase; cu toate acestea, proporția produselor recuperate cu succes de la consumatori rămâne, în general, scăzută. Rezultatele unui nou sondaj pe această temă arată că o treime dintre respondenți folosesc în continuare, cu bună știință, produsele rechemate, ceea ce sugerează ipoteza că notificările de retragere nu au efecte semnificative asupra consumatorilor și/sau că este posibil ca riscurile să nu le fie comunicate suficient de clar.

Peste jumătate din totalul produselor periculoase detectate provin din China. Cooperarea cu autoritățile chineze în domeniul siguranței produselor continuă să fie o prioritate, însă rezultatele sunt mixte. Comisia continuă să colaboreze în acest sens cu autoritățile chineze competente, inclusiv pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la normele de siguranță pe care trebuie să le respecte produsele care sunt comercializate consumatorilor din UE.

Context

Începând din 2003, grație sistemului de alertă rapidă, informațiile referitoare la produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și/sau rechemate oriunde în Europa circulă rapid între statele membre și Comisia Europeană. În acest fel, pot fi luate peste tot în UE măsurile necesare (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale). Sistemul de alertă rapidă a fost redenumit „Safety Gate” de către Comisia Europeană.

Safety Gate are un site web public specific care oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autoritățile naționale care participă la sistem. În fiecare săptămână se înregistrează și se publică pe acest site aproximativ 50 de alerte.

Întreprinderile pot folosi, de asemenea, Business Gateway, care le permite să informeze rapid și eficient autoritățile naționale în legătură cu un produs pe care l-au introdus pe piață și care ar putea să nu fie sigur. 

Informații suplimentare

Raport anual și fișă informativă cu statisticile naționale

Safety Gate

Lista alertelor publicate în Safety Gate

Sondaj privind eficacitatea rechemărilor

Business Gateway

Instrumentul de căutare a informațiilor publicate în sistemul de alertă rapidă

Puncte naționale de contact ale Safety Gate

Instrumentul statistic oferit de Safety Gate pentru a vă genera propriile statistici(link is external)

Persoană de contact pentru presă:

·        Ștefan TURCU - Tel: 0724 232 197

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană