Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
09.07.2019 - Planul Juncker: Sprijin de 25 de milioane de EUR acordat de BEI pentru Universitatea Politehnica din București
ED Targoviste

Banca Europeană de Investiții (BEI) a convenit să acorde 25 de milioane EUR pentru a crește calitatea, eficiența și eficacitatea predării, învățării și cercetării în cadrul Universității Politehnice din București (UPB), una dintre cele mai importante universități din România.

  • Peste 5 000 de studenți și 273 de angajați vor beneficia de reamenajarea principalului campus al Universității
  • În faza de implementare, proiectul va genera aproximativ 1 000 de locuri de muncă

Împrumutul acordat de BEI va finanța planul de reamenajare a campusului UPB, care implică construirea unei noi clădiri pentru a găzdui trei facultăți care se află în prezent în vechiul campus Polizu. Scopul este de a regrupa facultățile situate în Polizu în Campusul Noul Local și de a moderniza infrastructura, aducând-o la un standard cu care aceasta să poată sprijini cât mai bine activitățile de predare, de învățare și de cercetare ale universității.

Acordul este susținut de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), care este pilonul central al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut și sub numele de „Planul Juncker”. În cadrul acestui plan, banca UE și Comisia Europeană cooperează pentru a crește capacitatea BEI de a-și asuma riscuri, îmbunătățind astfel oferta de produse a acesteia și sporind impactul pe care îl pot obține proiectele.

Comisarul pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas, a adăugat: „Realizările importante din știință și cercetare se bazează pe o educație excelentă. Este o investiție în viitorii cercetători ai României, care va stimula în cele din urmă inovarea și va conduce la crearea de locuri de muncă și la creștere economică. Acesta este un alt exemplu concret de implementare a Planului Juncker.”

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell a declarat„Acesta este primul sprijin acordat de BEI pentru îmbunătățirea învățământului superior din România. Ne-am unit forțele cu Comisia Europeană, beneficiind de Planul de investiții pentru Europa pentru a spori calitatea învățământului universitar, care este esențial pentru consolidarea competitivității României și pentru dezvoltarea viitoare a țării. Sunt convins că mai multe operațiuni similare ale BEI vor urma acestui proiect, care va îmbunătăți condițiile de studiu pentru 5 000 de studenți și activitatea de cercetare din cadrul UPB”.

Rectorul UPBMihnea Costoiu, a declarat: „Este o mare onoare pentru noi să fim prima universitate din România care urmează să fie sprijinită de Banca Europeană de Investiții. Dat fiind că suntem cea mai mare universitate tehnică din România, că acordăm importanță specializării inteligente și că formăm o proporție importantă de absolvenți în domeniul tehnologiei care intră pe piața forței de muncă, proiectul va sprijini nu numai educația națională, ci și economia națională. De asemenea, sperăm că acest proiect va deveni un model de bune practici pentru alte universități care vor pune în aplicare proiecte similare. În plus, grație garanției oferite de Planul de investiții pentru Europa, universitatea noastră își va putea extinde capacitățile de cercetare pentru a avea un impact pozitiv asupra societății. Proiectul reprezintă modalitatea perfectă de a sărbători 200 de ani de la înființarea Universității și mulțumim BEI și FEIS că au făcut posibilă această modernizare.”

Informații despre context:

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este instituția UE de creditare pe termen lung și este singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene (link is external)și care reprezintă interesele acestora. Ea pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la realizarea obiectivelor de politică ale UE. BEI cooperează îndeaproape cu alte instituții ale UE(link is external) pentru punerea în aplicare a politicilor UE. BEI este cel mai mare debitor(link is external) și creditor multilateral din lume ca volum al tranzacțiilor, oferind fonduri și expertiză pentru proiecte de investiții solide și viabile, care contribuie la realizarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90 % din activitatea BEI este concentrată în Europa(link is external), însă banca sprijină și politicile externe și de dezvoltare ale UE(link is external).

Despre Planul de investiții pentru Europa

Planul de investiții pentru Europa, cunoscut sub numele de „Planul Juncker”, este una dintre principalele priorități ale Comisiei Europene. El se axează pe stimularea investițiilor pentru a genera locuri de muncă și creștere economică, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare existente și noi, eliminarea obstacolelor din calea investițiilor și asigurarea vizibilității și a asistenței tehnice pentru proiectele de investiții.

Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) este principalul pilon al Planului Juncker și oferă garanții de primă pierdere, permițând BEI să investească în mai multe proiecte care prezintă adeseori riscuri mai mari. FEIS a produs deja rezultate tangibile. Proiectele și acordurileaprobate pentru finanțarea din FEIS ar urma să mobilizeze aproximativ 408,4 miliarde EUR în investiții și să sprijine circa 952 000 de IMM-uri în cele 28 de țări ale UE.

Mai multe informații cu privire la rezultatele Planului de investiții pentru Europa sunt disponibile aici(link is external).

Persoană de contact pentru presă:

Stefan TURCU

E-mail : stefan.turcu@ec.europa.eu

Tel :+40.724.232.197


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană