Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
06.10.2019 - Planul de investiții pentru Europa: 7.5 milioane de euro pentru îmbunătățirea gestionării produselor alimentare în România
ED Targoviste

Banca Europeană de Investiții (BEI) a acceptat, cu sprijinul Planului Juncker, să acorde un împrumut de 7.5 milioane de euro societății Winnow(link is external) din România, care se ocupă cu gestionarea deșeurilor alimentare.

Societatea va utiliza finanțarea pentru a dezvolta și a introduce soluții software și hardware care să sprijine personalul unităților profesionale de alimentație publică în a monitoriza cantitățile și compoziția deșeurilor alimentare. Obiectivul final este de a furniza utilizatorilor date pentru gestionarea și prevenirea deșeurilor alimentare.

Acordul este susținut de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), care se află în centrul Planului de Investiții pentru Europa, cunoscut și sub denumirea de „Planul Juncker”. În absența contribuției FEIS, BEI nu ar fi la fel de în măsură să sprijine această operațiune, nici din perspectiva volumului creditului, nici din cea a riscurilor.

Karmenu Vella, Comisarul European pentru Mediu, Afaceri maritime și Pescuit, a declarat: „Obiectivul societății Winnow de a ajuta bucătăriile profesionale să diminueze cantitatea de deșeuri alimentare pe care o produc este atât benefic pentru resursele noastre naturale, cât și justificat din punct de vedere economic. Grație tehnologiilor sale inovatoare, Winnow ajută întreprinderile să monitorizeze și să analizeze deșeurile generate în fiecare zi, oferindu-le astfel mijloacele necesare pentru a-și schimba comportamentul. Sunt mândră că acest proiect este sprijinit de banca UE și de Planul Juncker .”

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell a declarat: „Acest proiect inovator, primul din România derulat în cadrul instrumentului European Growth Finance Facility (EGFF) și susținut de Planul de Investiții pentru Europa, va avea un impact semnificativ prin contribuția sa la reducerea deșeurilor alimentare în bucătăriile comerciale. Proiectul stimulează cercetarea și dezvoltarea din România, având avantajul de a consolida competitivitatea acestei țări și de a crea locuri de muncă de înaltă calitate”.

Din declarația unui reprezentant al societății Winnow: „Prin crearea unor noi oportunități de angajare în cadrul comunității, continuăm să construim la Cluj o echipă de talie mondială, pentru a ne putea pune în practică, în mod eficient, planurile de viitor. De asemenea, avem foarte multă încredere în viitorul comunității tehnologice de la Cluj, iar faptul că ne numărăm printre pionierii din domeniul inteligenței artificiale care vor beneficia de sprijin din partea Băncii Europene de Investiții reflectă în mod real munca asiduă a echipei noastre de aici.” Kevin Duffy, cofondator, Winnow.

Societatea Winnow(link is external), creată în 2013 în Anglia, este o companie de tehnologie care dezvoltă instrumente bazate pe inteligența artificială pentru a-i ajuta pe bucătari să-și gestioneze într-un mod mai rentabil și mai sustenabil bucătăriile, prin reducerea la jumătate a cantității de deșeuri alimentare. Winnow consideră că alimentele sunt mult prea prețioase pentru a fi irosite și că tehnologia poate transforma modul în care le utilizăm. De aceea, misiunea societății este de a ajuta industria hotelieră să combată risipa alimentară care poate fi evitată, prin conectarea bucătăriei pentru a le permite bucătarilor să-și gestioneze mai eficient activitățile.

Informații generale:

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene - instituția de creditare pe termen lung a UE și singura bancă deținută de statele membre ale Uniunii Europene(link is external), care le reprezintă interesele. Ea oferă finanțări pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor de politică ale UE. BEI cooperează îndeaproape cu alte instituții ale UE(link is external) pentru punerea în aplicare a politicilor Uniunii. BEI este cel mai mare debitor(link is external) și creditor multilateral din lume ca volum al tranzacțiilor, oferind finanțare și expertiză pentru proiecte de investiții solide și viabile care contribuie la realizarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90% din activitatea BEI este orientată către Europa(link is external), însă banca sprijină, de asemenea, politica externă și de dezvoltare a UE(link is external).

Referitor la Planul de investiții pentru Europa

Planul de investiții pentru Europa, cunoscut sub denumirea de „Planul Juncker”, reprezintă una dintre principalele priorități ale Comisiei Europene. Acesta se axează pe stimularea investițiilor în scopul creării de locuri de muncă și de creștere economică, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare noi și existente, prin eliminarea obstacolelor din calea investițiilor și prin asigurarea vizibilității proiectelor de investiții și a asistenței tehnice aferente.

Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) reprezintă principalul pilon al Planului Juncker și oferă garanții de primă pierdere, permițând BEI să investească în mai multe proiecte care prezintă adesea riscuri mai mari. Se preconizează că proiectele și acordurile aprobate pentru finanțare în cadrul FEIS vor mobiliza investiții de aproximativ 433,2 miliarde EUR, dintre care 3 miliarde EUR în România, și vor sprijini aproximativ 972 000 de IMM-uri în cele 28 de țări ale UE.

Mai multe informații cu privire la rezultatele Planului de investiții pentru Europa sunt disponibile aici(link is external).

Date de contact pentru presă: Annika BREIDTHARDT

Telefon: + 32 2 295 61 53

Adresă: Annika.breidthardt@ec.europa.eu

Siobhán MILLBRIGHT

Telefon: +32 2 295 73 61

Adresă: siobhan.millbright@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană