Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.10.2019 - Siguranță rutieră: România și alte 11 state membre ale UE vor lucra împreună pentru a îmbunătăți siguranța infrastructurii rutiere și siguranța pietonilor și bicicliștilor
ED Targoviste

Douăsprezece state membre ale UE își unesc forțele pentru a colabora în vederea îmbunătățirii siguranței rutiere, ca parte a unui nou proiect finanțat de UE (EU Road Safety Project). Deși drumurile europene sunt cele mai sigure din lume și deși siguranța rutieră s-a îmbunătățit considerabil în ultimele decenii, numărul deceselor și al vătămărilor grave pe drumurile noastre este încă mult prea ridicat. În 2018, numărul accidentelor rutiere mortale a fost de peste 25,000, o scădere cu 21% comparativ cu 2010, dar doar cu 1% față de 2017.

Există diferențe importante în ceea ce privește performanțele în materie de siguranță rutieră ale statelor membre UE. Proiectul desfășurat de-a lungul a trei ani urmărește să abordeze aceste disparități și va reuni experți din România, Austria, Bulgaria, Franța, Grecia, Irlanda, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia. 

Experții în domeniul transporturilor din cele douăsprezece țări participante vor colabora pentru a face schimb de bune practici privind reducerea vitezei, construirea unei infrastructuri sigure și îmbunătățirea aplicării legislației, colectarea de date, precum și siguranța pietonilor și a cicliștilor în zonele urbane.

Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat:„Trebuie să colaborăm pentru a ajunge la ,,Viziunea zero” — zero decese și răniri pe drumurile europene până în 2050. Inițial, proiectul UE privind schimbul de bune practici în materie de siguranță rutieră va oferi un ajutor prețios pentru șase state membre ale UE care doresc să își îmbunătățească performanțele în materie de siguranță rutieră pe o perioadă de trei ani. Combinând un nivel înalt de implicare politică cu schimburi durabile între experții naționali, acest proiect reprezintă o ocazie unică de a aborda provocările actuale”.

Proiectul este gestionat de Consiliul european pentru siguranța transporturilor (ETSC), un ONG important din domeniul siguranței transporturilor, care lucrează cu experți în materie de siguranță rutieră din întreaga UE.

Dl Antonio Avenoso, director executiv al ETSC, a declarat:„Acest proiect ilustrează modul în care politicile eficiente în materie de siguranță rutieră funcționează în lumea reală. Vom aduce laolaltă experți astfel încât să se poată ajuta reciproc în ceea ce privește modul de obținere a unor rezultate similare în propriile țări. Suntem încântați că atât de multe state membre au fost de acord cu propunerea și așteptăm cu nerăbdare rezultatele.”

Context

Comisia Europeană și statele membre ale UE au aderat la un nou obiectiv de reducere a deceselor și a vătămărilor grave în accidente rutiere cu 50 % între 2020 și 2030. În acest context, Comisia a lansat proiectul „EU Road Safety Exchange”, finanțat de Parlamentul European, care urmărește să contribuie la eliminarea diferențelor în materie de siguranță rutieră între statele membre ale UE prin acordarea de sprijin unui număr de țări cu potențial ridicat de îmbunătățire a siguranței rutiere, contribuind astfel la reducerea numărului total de decese și de vătămări grave pe drumurile europene.

Persoană de contact pentru presă:

Ștefan Turcu - stefan.turcu@ec.europa.eu

Tel.: +40724232197


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană