Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.07.2020 - 24 de noi universități europene consolidează Spațiul european al educației
ED Targoviste

Universitățile europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din întreaga UE, care se aliază în beneficiul studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei. Astăzi, Comisia Europeană a anunțat cele 24 de noi universități europene care vor adera la primele 17 alianțe ale instituțiilor de învățământ superior selectate încă din 2019. Beneficiind de sprijin financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, ele sporesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior european.

Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „Comisia oferă astăzi un răspuns masiv apelului lansat de studenți pentru o mai mare libertate de a studia în întreaga Europă, de profesori și cercetători pentru o mai bună comasare a cunoștințelor, precum și de instituțiile de învățământ superior pentru comasarea resurselor. Dispunând de 41 de universități europene, care implică 280 de instituții susținute cu fonduri în valoare de 287 de milioane EUR din bugetul UE, Spațiul european al educației devine o realitate tangibilă de mare amploare.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Sunt foarte încântată să constat că o gamă diversă de instituții de învățământ superior din toate statele membre și din afara Uniunii sunt acum implicate în cele 41 de universități europene. Pandemia de COVID-19 a demonstrat că o cooperare transfrontalieră, multidisciplinară și multiculturală mai profundă este singura modalitate de a ne redresa de pe urma crizei și de a ne consolida trăinicia. Aceste universități europene reprezintă o piatră de temelie esențială a Spațiului european al educației.”

Selectate dintre 62 de candidaturi, cele 24 de universități europene nou selectate implică 165 de instituții de învățământ superior din 26 de state membre și din alte țări participante la programul Erasmus+ (a se vedea anexa). Ele vor adânci cooperarea dintre instituțiile, studenții și personalul lor și vor comasa resurse, cursuri, expertiză, date și infrastructură, atât fizic, cât și online. O colaborare mai strânsă va amplifica capacitatea lor de a face față provocărilor cu care se confruntă în cursul redresării și ulterior. Ea le va ajuta să promoveze tranzițiile ecologică și digitală, favorabile incluziunii, în beneficiul studenților lor și al tuturor europenilor.

Universitățile europene prezintă primele rezultate

Comisia a realizat recent un sondaj în rândul celor 17 universități europene deja existente, selectate anul trecut. Rezultatele arată că 96 % dintre instituții consideră că ar fi fost mai bine pregătite să se confrunte cu pandemia cauzată de noul coronavirus în cazul în care universitatea europeană de care aparțin ar fi fost deja pe deplin operațională (ele au început activitatea abia în urmă cu 6 – 9 luni). Peste 60 % dintre ele consideră că apartenența la o universitate europeană a fost deja utilă pentru abordarea dificultăților actuale cauzate de criză. Exemple bune în acest sens sunt crearea de campusuri virtuale interuniversitare, care oferă cursuri comune mixte și unități de învățământ comune integrate în programa tuturor universităților componente. Universitățile europene urmăresc, de asemenea, să sprijine în continuare învățarea pe tot parcursul vieții, oferind cursanților de toate vârstele posibilitatea de a obține microcertificate, acordate după încheierea unor cursuri sau module cu durată scurtă.

Universitățile europene includ diverse tipuri de instituții de învățământ superior, de la universități de științe aplicate, universități tehnice și școli artistice de film și mass-media, până la universități generaliste și axate pe cercetare. Ele vor implica aproximativ 280 de instituții de învățământ superior din toate statele membre și din afara Uniunii, situate nu doar în capitale, ci și în regiuni mai îndepărtate ale Europei. Fiecare alianță este compusă, în medie, din șapte instituții de învățământ superior. În timp ce unele alianțe sunt generaliste și cuprind toate disciplinele, altele se concentrează, de exemplu, asupra dezvoltării sustenabile, asupra sănătății și bunăstării, asupra digitalizării și inteligenței artificiale, asupra artei, ingineriei sau spațiului.

În total, un buget de până la 287 de milioane EUR este disponibil pentru aceste 41 de universități europene. Fiecare alianță primește până la 5 milioane EUR din programul Erasmus+ și până la 2 milioane EUR din programul Orizont 2020 timp de trei ani, pentru a începe punerea în aplicare a planurilor lor și pentru a asigura accesul altor instituții de învățământ superior din întreaga UE. Finanțarea din ambele programe reprezintă un pas important în consolidarea interacțiunilor dintre Spațiul european al educației și Spațiul european de cercetare. Progresele fiecărei alianțe sunt monitorizate riguros.

În cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021 – 2027, Comisia a propus lansarea unor universități europene în cadrul programului Erasmus, în sinergie cu programul Orizont Europa și cu alte instrumente ale UE.

Context

Comisia Europeană a propus liderilor Uniunii Europene Inițiativa privind Universitățile Europene înaintea Summitului social de la Gothenburg, în noiembrie 2017, ca parte a unei viziuni globale vizând crearea unui Spațiu european al educației până în 2025. Inițiativa a fost susținută de Consiliul European în decembrie 2017, solicitându-se crearea a cel puțin 20 de universități europene până în 2024. Conceptul de universități europene a fost creat sub îndrumarea Comisiei Europene, în strânsă cooperare cu state membre, instituții de învățământ superior și organizații studențești.

Pentru informații suplimentare

Fișă informativă

Inițiativa privind universitățile europene

Listă universități – al doilea apel

Date de contact pentru presă

Balazs UJVARI

Telefon +32 2 295 45 78

Adresă balazs.ujvari@ec.europa.eu

Sinéad MEEHAN - VAN DRUTEN

Telefon + 32 2 298 40 94

Adresă sinead.meehan-van-druten@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană