Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
31.07.2020 - Răspunsul la coronavirus: Comisia încurajează statele membre să utilizeze resursele REACT-EU
ED Targoviste

În scrisorile adresate miniștrilor UE responsabili cu politica de coeziune, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, au clarificat modul în care statele membre pot utiliza fondul REACT-EU. Fondul face parte din instrumentul de redresare Next Generation EU și se va concentra pe susținerea rezilienței pieței forței de muncă, sprijinirea locurilor de muncă, a IMM-urilor și a familiilor cu venituri mici, precum și pe stabilirea unor baze viabile pentru tranzițiile digitală și verde și pentru o redresare socioeconomică durabilă.

Scrisoarea adresată către România este disponibilă aici.

În cadrul reuniunii la nivel înalt a Consiliului European din 17-21 iulie, șefii de stat sau de guvern din UE au convenit să aloce fondului un buget de 47,5 miliarde de euro. Acest acord nu constituie sfârșitul procesului legislativ, dar, pentru a asigura o redresare rapidă în contextul crizei provocate de coronavirus, este important ca statele membre să treacă la o programare rapidă a resurselor.

Comisarul Ferreira a declarat: „Resursele din cadrul inițiativei REACT-EU vor avea o importanță crucială în următorii 3 ani pentru redresarea economiei care suferă efectele crizei provocate de coronavirus. Le recomandăm statelor membre să profite de această ocazie în modul cel mai productiv și eficient pentru o redresare solidă, verde, digitală și caracterizată prin coeziune.”

Comisarul Schmit a adăugat: REACT-EU va fi o resursă importantă pentru abordarea provocărilor legate de locurile de muncă și incluziunea socială în aceste vremuri de perturbări fără precedent. Comisia este pregătită să sprijine statele membre în ceea ce privește maximizarea valorii adăugate a acestei resurse.

Pentru punerea în practică rapidă a inițiativei REACT-EU, statele membre ar trebui să urmeze recomandările prevăzute în scrisorile Comisiei: să vizeze zonele geografice cel mai grav afectate de pandemie și care sunt cel mai puțin reziliente, să ia în considerare recomandările specifice fiecărei țări din cadrul semestrului european și să respecte principiul parteneriatului. Resursele REACT-EU ar trebui să fie mobilizate și pentru proiecte care sprijină obiectivele UE în materie de climă. De asemenea, proiectele ar trebui atât să abordeze consecințele pandemiei, cât și să faciliteze tranziția către o economie și societăți verzi și digitale care să fie mai reziliente. Scrisorile sunt disponibile aici.

Persoane de contact pentru presă:

Stefan De Keersmaecker — Tel.: + 32 229 84680;

Marta Wieczorek — Tel.: + 32 229 58197;

Sara Soumillion — Tel.: +  32 229 67094;

Siobhan Millbright — Tel.: + 32 229 57361.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană