Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
13.09.2020 - Dezinformarea: UE evaluează codul de bune practici și publică rapoarte ale platformelor privind dezinformarea cu privire la coronavirus
ED Targoviste

Comisia prezintă astăzi, 10 septembrie, evaluarea punerii în aplicare și a eficacității Codului de bune practici privind dezinformarea. Conform evaluării, codul s-a dovedit a fi un instrument foarte valoros, primul de acest fel la nivel mondial, și a oferit un cadru pentru un dialog structurat între actorii relevanți, menit să asigure o mai mare transparență a politicilor platformelor împotriva dezinformării în UE. În același timp, evaluarea evidențiază anumite deficiențe, cauzate în principal de caracterul de autoreglementare al codului.

10/09/2020

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Codul de bune practici a demonstrat că platformele online și sectorul publicității pot face foarte multe pentru a contracara dezinformarea atunci când sunt supuse controlului public. Însă platformele trebuie să fie mai răspunzătoare și mai responsabile; trebuie să devină mai transparente. A sosit momentul să nu ne mai limităm la măsuri de autoreglementare. Europa este cea mai potrivită să deschidă calea și să propună instrumente pentru o democrație mai rezilientă și mai echitabilă într-o lume tot mai digitală.” 

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Organizarea și securizarea spațiului nostru de informare digital au devenit o prioritate. Codul este un exemplu clar al modului în care instituțiile publice pot conlucra mai eficient cu întreprinderile din sectorul tehnologiei pentru a aduce beneficii reale societății noastre. Este un instrument unic prin intermediul căruia Europa își poate apăra mai ferm interesele și valorile. Combaterea dezinformării este o responsabilitate comună, pe care sectorul tehnologiei și cel publicitar trebuie să și-o asume pe deplin.” 

Pe lângă evaluarea codului de bune practici, Comisia publică astăzi și primele rapoarte de referință cu privire la acțiunile pe care le-au întreprins părțile semnatare ale codului până la 31 iulie pentru a combate informațiile false și înșelătoare cu privire la coronavirus. Acest program de raportare lunară este un produs care a făcut obiectul comunicării comune din 10 iunie 2020. Pornind atât de la acțiunile enumerate în comunicarea comună, cât și de la corectarea deficiențelor identificate în evaluarea de astăzi a codului, Comisia va adopta o abordare cuprinzătoare prin prezentarea a două inițiative complementare până la sfârșitul anului: un Plan de acțiune european pentru democrație, cu privire la care se va desfășura o consultare publică până la data de 15 septembrie, precum și un pachet legislativ privind serviciile digitale. Comunicatul de presă este disponibil aici.

Persoane de contact pentru presă:

Johannes Bahrke — Tel.: + 32 229 58615;

Charles Manoury — Tel.: + 32 229 13391


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană