Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
21.09.2020 - Starea Uniunii: Comisia prezintă o nouă misiune ambițioasă privind poziția de lider în materie de supercalcul
ED Targoviste

În data de 18 septembrie, Comisia întreprinde noi măsuri în cadrul agendei „Deceniul digital”, pentru a consolida suveranitatea digitală a Europei, astfel cum a anunțat președinta Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, miercuri.

Comisia a propus un nou regulament privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță, pentru a menține și a consolida rolul de lider al Europei în materie de supercalcul și de informatică cuantică. Acesta va sprijini activitățile de cercetare și inovare referitoare la noile tehnologii în materie de supercalcul, precum și la sistemele și produsele din acest domeniu, și, în același timp, va promova dezvoltarea competențelor necesare pentru a utiliza infrastructura și a constitui baza unui ecosistem de nivel mondial în Europa. Propunerea ar permite o investiție în valoare de 8 miliarde EUR în următoarea generație de supercalculatoare – un buget substanțial mai mare în comparație cu cel actual.

Pe baza succesului înregistrat de Europa în ceea ce privește următoarea generație de calculatoare de înaltă performanță, supercalculul va juca un rol esențial în susținerea Europei pe calea redresării. Acesta a fost identificat ca o prioritate de investiții strategice și va sprijini întreaga strategie digitală, de la analiza volumelor mari de date și inteligența artificială la tehnologiile de tip cloud și securitatea cibernetică. În plus, într-o recomandare adoptată tot astăzi, Comisia invită statele membre să impulsioneze conectivitatea ultrarapidă la rețele și să elaboreze o abordare comună în ceea ce privește implementarea tehnologiei 5G.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Calculul de înaltă performanță este o capacitate digitală esențială pentru Europa. După cum am putut vedea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la căutarea de terapii, la recunoașterea și prognozarea răspândirii infecției sau la sprijinirea procesului decizional privind măsurile de limitare a răspândirii virusului. Datele, împreună cu inteligența artificială și supercalculatoarele, reprezintă, de asemenea, un atu major în detectarea modelelor de ecosisteme, ajutându-ne să atenuăm schimbările climatice și să căutăm soluții pentru a evita dezastrele și a combate schimbările climatice. Propunerea noastră de astăzi va încuraja creșterea investițiilor în infrastructura de supercalcul, având în vedere potențialul său enorm de a îmbunătăți calitatea vieții, a stimula competitivitatea industrială și a favoriza progresul științific.”

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: „Împreună cu datele și conectivitatea, supercalculul se află în avangarda suveranității noastre digitale, înglobând provocările industriale, tehnologice și științifice. Menținerea în cursa tehnologică internațională reprezintă o prioritate, iar Europa dispune atât de know-how-ul, cât și de voința politică necesare pentru a juca un rol de lider. Obiectivul nostru este de a ajunge rapid la următorul standard de calcul în ceea ce privește calculatoarele exascale – dar și, în primul rând, de a integra deja acceleratoarele cuantice pentru a dezvolta mașini hibride și de a poziționa foarte devreme Europa pe această tehnologie disruptivă.”

Regulamentul vizează actualizarea regulamentului anterior al Consiliului care a instituit întreprinderea comună EuroHPC în octombrie 2018. Aceasta va permite Europei să își asume un rol de lider în cursa tehnologică în direcția următoarei frontiere în materie de supercalcul, și anume:

  • supercalculatoarele exascale, capabile să execute peste un miliard de miliarde (1018) de operațiuni pe secundă;
  • calculatoarele cuantice și calculatoarele hibride, care combină elemente de calcul cuantic și clasic și care vor putea efectua operațiuni pe care niciun supercalculator nu le poate realiza în prezent.

Întreprinderea comună EuroHPC va pune resursele europene existente în materie de supercalcul și de informatică cuantică la dispoziția tuturor utilizatorilor din întreaga Europă, inclusiv a utilizatorilor din sectorul public și a utilizatorilor industriali, în special a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), indiferent de locul în care se află. Noul buget este în curs de negociere; acesta va fi sprijinit de programele Orizont EuropaEuropa digitală și Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Supercalculul în acțiune

Această infrastructură de supercalcul ar putea fi utilizată în peste 800 de aplicații europene științifice, industriale și din sectorul public.

În sectorul sănătății, inclusiv în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, supercalculatoarele contribuie deja la căutarea de terapii, la modelarea și prognozarea răspândirii infecției și la sprijinirea procesului decizional privind măsurile de limitare a răspândirii virusului. În iunie, consorțiul finanțat de UE, Exscalate4CoV(link is external), a anunțat că medicamentul generic Raloxifen, care este deja înregistrat și utilizat pentru tratarea osteoporozei, ar putea fi un tratament eficace pentru pacienții afectați de COVID-19 care au simptome ușoare. Acest medicament este acum gata să participe la studiile clinice, iar proiectul își continuă activitățile legate de alte molecule promițătoare. Supercalculatoarele vor ajuta, de asemenea, oamenii de știință europeni să înțeleagă mai bine metabolismul uman și sistemul imunitar și vor conduce la progrese substanțiale în domenii precum genomica sau conceperea și testarea de noi medicamente și vor contribui la combaterea bolilor majore, inclusiv a cancerului și a infecțiilor virale.

În plus, această infrastructură de supercalcul va contribui la realizarea inițiativei UE „Destinația Pământ”, aducând îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește prognozele meteorologice, planificarea urbană și rurală, gestionarea deșeurilor și a apei și modelarea oceanografică, marină și a permafrostului. Aceste progrese vor sprijini tranziția verde, în conformitate cu obiectivele stabilite în Pactul verde european, și vor contribui la anticiparea și gestionarea unei degradări a mediului și a unor catastrofe naturale de mare amploare.

Următoarele etape

Noul regulament privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță (întreprinderea comună EuroHPC) este propus spre adoptare de către Consiliul Uniunii Europene. Pregătirile pentru continuarea activităților întreprinderii comune începând cu 2021 sunt deja în desfășurare: de exemplu, au fost selectate 20 de proiecte pentru dezvoltarea de aplicații și servicii de calcul de înaltă performanță inovatoare.

Context

Întreprinderea comună EuroHPC a fost creată în 2018 pentru a-i permite UE să devină lider mondial în materie de supercalcul, prin punerea în comun a resurselor UE, ale țărilor participante (32 până în prezent) și ale partenerilor privați.

De la crearea sa în 2018, întreprinderea comună EuroHPC a reușit să sporească substanțial investițiile în calculul de înaltă performanță la nivel european, pentru a-i permite Europei să ocupe o poziție de lider mondial în acest domeniu. Numai pentru perioada 2019-2020, investițiile publice ale întreprinderii comune vor ajunge la aproximativ 1,1 miliarde EUR, ceea ce reprezintă o creștere netă de aproape 250 de milioane EUR pe an la nivel european, în comparație cu situația de dinainte de 2018.

Grație acestei finanțări, până la începutul anului 2021, întreprinderea comună EuroHPC va introduce trei sisteme pre-exascale (capabile să efectueze cel puțin 1017   calcule pe secundă) care ar urma să se situeze printre primele cinci supercalculatoare din lume și cinci sisteme petascale (capabile să efectueze cel puțin 1015   calcule pe secundă), care ar urma să se claseze în topul celor mai performante 50 de astfel de sisteme. Aceste noi mașini vor multiplica de opt ori puterea de supercalcul disponibilă la nivel european. Ele vor extinde utilizarea calculului de înaltă performanță în UE atât pentru utilizatorii publici, cât și pentru cei privați, în special pentru IMM-urile care nu dispun de resursele interne necesare pentru a profita de aceste noi tehnologii.

Întreprinderea comună EuroHPC sprijină, de asemenea, crearea a 33 de centre naționale de competență care vor acționa la nivel local pentru a facilita accesul la oportunitățile europene în materie de supercalcul în diferite sectoare industriale, pentru a oferi soluții adaptate pentru o gamă largă de utilizatori, inclusiv IMM-uri, și, în final, pentru a consolida cunoștințele și expertiza europene în domeniul acestor tehnologii.

Informații suplimentare

Întrebări și răspunsuri

Fișă informativă privind întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță

Propunerea de regulament

Site-ul web al întreprinderii comune EuroHPC

Discursul privind starea Uniunii

Comunicat de presă privind principalele inițiative ale Uniunii incluse în Starea Uniunii din 2020

Pagina web dedicată Stării Uniunii din 2020

Date de contact pentru presă

Johannes BAHRKE

Telefon +32 2 295 86 15

Adresă johannes.bahrke@ec.europa.eu

Marietta GRAMMENOU

Telefon +32 2 298 35 83

Adresă marietta.grammenou@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană